Téměř letní počasí a s ním plný rozjezd sezonních prací a fakt, že firmy hledají úspory ve svých nákladech, než aby propouštěly zaměstnance. Takové jsou hlavní faktory optimistických zpráv z ministerstva práce a sociálních věcí. Míra nezaměstnanosti v dubnu na Novojičínsku klesla na 8,5 procenta.

Přes šest stovek lidí opustilo během čtvrtého měsíce letošního roku v okrese úřad práce, kde je v současné době v evidenci 7211 osob (v březnu to bylo 7824). Nezaměstnanost klesla především díky rozjezdu sezonních prací, zároveň ale podle analytiků citelně ubylo podniků, které snižovaly stavy zaměstnanců. „Je vidět, že se firmy do propouštění příliš nehrnou, a raději omezují náklady, včetně těch mzdových, a čekají na zvýšení poptávky v Evropě," uvedl analytik bankovního domu ČSOB Petr Dufek.

Nelze však předpokládat, že by na Novojičínsku nezaměstnanost klesala tak skokově i v dalším období. Důvodem je především úbytek pracovních možností. „Nejvíce pracovních míst přibylo v karvinském a ostravském okrese. Jejich počet se naopak snížil pouze v okrese Nový Jičín, a to o sedmaosmdesát míst," řekla k nejnovějším statistikám Yvona Jungová, ředitelka krajské pobočky Úřadu práce v Ostravě. V nabídce úřadu práce bylo v našem regionu k 30. dubnu 344 pozic, a jedno místo tak připadalo v průměru na jednadvacet uchazečů. Největší poptávka je po montážních dělnících, po dělnících výkopových prací, kuchařích, zámečnících, prodavačích, lakýrnících a účetních.

V kraji má menší nezaměstnanost než Novojičínsko pouze sousední Frýdecko-Místecko (8,2 %). Naopak nejvyšší je na Bruntálsku (15,9 %).