Nejčastěji za prvních šest měsíců letošního roku prošli rukama ochránců zvířat bartošovické stanice opeřenci jako poštolka obecná a kos černý, následováni byli zajícem polním, rorýsem obecným, ježkem západním a veverkou obecnou. Všechny tyto druhy živočichů tvořily necelých padesát procent všech případů, konkrétně jich bylo 284 z celkových 661.

„Na první pohled se statistika přijatých zvířat příliš neliší od situace v minulých letech. Z jednoho pohledu je ale oproti minulosti jiná. Poprvé po letech počet příjmů za první pololetí poklesl,“ pochvaloval si dosavadní situaci Jan Kašinský ze Záchranné stanice pro volně žijící živočichy v Bartošovicích. Její pracovníci oproti loňskému prvnímu pololetí ošetřili o 68 živočichů méně.

NĚKTERÝCH DRUHŮ PŘIBYLO

Zajímavostí uveřejněné statistiky bartošovické stanice je fakt, že ačkoliv ošetřených pacientů ubylo, výrazně stoupl počet přijatých například kosů černých, a to až o sedmnáct případů. Do rukou ochránců zvířat stanice se ale dostalo také více vlaštovek a vrabců polních (+10) a dále ježků západních, veverek či srnců (+8).

„Na druhou stranu je výrazně méně poštolek, drozdů zpěvných, labutí, netopýrů hvízdavých, netopýrů rezavých a strakapoudů velkých,“ doplnil k letošní statistice Jan Kašinský.

MLÁĎATA A ZRANĚNÍ

Nejčastějšími zákazníky záchranné stanice v minulých šesti měsících byla mláďata, konkrétně jich v Bartošovicích ošetřili 338, a dále zranění jedinci, jejichž počet se zastavil na čísle 226.

Velkým nebezpečím pro tato zvířata jsou, ač by se to na první pohled nemuselo zdát, kočky a volně pobíhající psi, což také potvrdil pracovník bartošovické stanice. „Příkladem budiž dva druhy zajíc polní a kos černý. Z devatenácti poraněných kosů bylo deset napadeno psem nebo kočkou.

Z jedenácti poraněných zajíců bylo devět napadeno psem nebo kočkou,“ uvedl některé případy Jan Kašinský a dodal, že do statistiky nejsou započítána mláďata ze stržených hnízd nebo mláďata ze skupiny poraněných či usmrcených sourozenců.

„Tyto případy budou součástí podrobné analýzy ve výroční zprávě,“ uzavřel pracovník záchranné stanice.

Ilustrační foto.
Horečky fest se vrací s novými hudebními lákadly