Zpříjemňují pacientům pobyt v nemocnici, pomáhají jim překonat nelehkou životní situaci i pocit osamění, snaží se je rozveselit a přivést na jiné myšlenky. To všechno dělají ve svém volném čase a bez nároku na odměnu.

Jen malý náhled do práce dobrovolníků v bílovecké nemocnici, kde již deset let úspěšně funguje dobrovolnický program. O jeho zavedení se v roce 2007 zasadila tehdejší primářka oddělení následné péče a velká propagátorka dobrovolnictví Dagmar Palasová.

Přestože se od počátku projektu v řadách dobrovolníků vystřídalo mnoho zájemců, ti skalní zůstali.

„Vytrvalo jich méně, o to více si jich vážíme," připustila mluvčí Bílovecké nemocnice Magda Otáhalová. Skleslé a osamělé pacienty pravidelně v nemocnici navštěvují například Helena Andresičová, Marta Denerová, Libuše Heryánová, Zdenka Chrástková, Zdeňka Schubertová nebo Gabriela Jiříčková, která rovněž stála u zrodu dobrovolnictví v Bílovci. Mnoho hodin měsíčně v nemocnici tráví také Eliška Knězková se svým čtyřnohým kamarádem Nerem v rámci canisterapie.

„V současné době je tým dobrovolníků velmi dobře stabilizován. Jsou proškolení, obětaví, zodpovědní, dochází pravidelně," uvedl Ladislav Blahuta, koordinátor dobrovolníků, jenž se kromě této činnosti věnuje dlouhá léta také dobrovolnictví. Dodal, že dobrovolníky vítají nejen pacienti, ale podpora se jim dostává také od zdravotníků, staničních sester a dalšího nemocničního personálu.

„Tady bych chtěl poděkovat asistentce ředitele Monice Štefunkové. Její podpora je velmi přínosná, a také Evě Vrátné, která už nyní pracuje v Domově seniorů v Bílovci," doplnil Ladislav Blahuta.

Dobrovolnický program se za desetiletí svého fungování maximálně osvědčil a práci dobrovolníků si pochvaluje také vedení nemocnice.

„Rád bych poděkoval dobrovolníkům, kteří za našimi klienty pravidelně dochází. Nesmírně si vážím jejich podpory a pomoci pacientům, kterým je smutno a prožívají nejrůznější obavy," ocenil práci dobrovolníků před nedávnem zvolený ředitel Bílovecké nemocnice Zdeněk Horák a pokračoval: „Moc bych si přál, aby naše vzájemná spolupráce pokračovala."

U příležitosti desetiletého výročí dobrovolnictví v bílovecké nemocnici se ve čtvrtek 9. února v kulturním domě v Bílovci uskutečnilo slavnostní setkání dobrovolníků se zástupci města a nemocnice. Za dlouholetou obětavost, podporu a ochotu pomáhat poděkoval slovem i darem starosta města Pavel Mrva. Hlavní sestra Pavla Friedlová a sociální pracovnice Petra Stanovská a Lenka Laturová si za dobrovolnickou činnost odnesly ocenění Bílovce.