Do projektu se zapojila Rada dětí a mládeže Moravskoslezského kraje ((RADAMOK), která se s pomocí dobrovolníků bude od pátku 12. října do neděle 14. října snažit zvelebit hájenku na Janíkově sedle v Kopřivnici.

Sdružení, spojující mládežnické organizace kraje má kopřivnickou hájenku v nájmu od začátku letošního roku. S objektem na Janíkově sedle mají noví nájemci velké plány. Chtějí v něm pořádat od volnočasových, po ryze ekologické aktivity určené především mladým lidem z kraje. „Některé oddíly na hájenku jezdí již nyní, ale většímu využití zatím brání současný stav objektu. Proto se snažíme získat prostředky z ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, a pokud vše vyjde, na začátku příštího roku by mohla být zahájena rekonstrukce hájenky. Do té doby budeme svépomocí opravovat a zvelebovat alespoň to, co sami zvládneme, aby se zde děti na svých výpravách cítily co nejlépe," uvedl Jan Dudek za RADAMOK.

Pomoc se hodí

První vlaštovkou změn bude nadcházející víkend. V rámci třídenního projektu začne mládež z celého kraje s úklidem a drobnými pracemi. Hodit se jim přitom bude každá pomocná ruka. „Chystáme se uklidit okolí hájenky, vysekat přerostlou vegetaci, usadit betonovou skruž pro dostatek pitné vody, vyčistit a opravit odpadní jímku. Uvnitř chceme čistě vymalovat, opravit kamna a připravit dřevo na zimu, aby se zde dalo pobývat i v chladnějším období," vyjmenoval náplň nadcházejících dní Jan Dudek, s tím, že do prací se mohou zapojit všichni, kteří podporují myšlenku dobrovolnictví a není jim cizí nezištná pomoc. „Přijďte se přesvědčit, že sami můžete změnit spoustu věcí, které se vám nelíbí, a že stačí málo, abychom společně dokázali mnoho," zakončil pozvání Jan Dudek.

Skutečnost, že kopřivnická hájenka po rekonstrukci volá, potvrdil také bývalý nájemce hájenky, stejnojmenné občanské sdružení. To stavbu obývalo několik předchozích let. „S hájenkou jsou dlouhodobé problémy. Ostatně to je jeden z důvodů, proč už ji neobýváme my, ale někdo jiný. Opravy jsou tam víc než nutné. Ten barák bylo už před lety potřeba zrekonstruovat a nám se podařilo jen jednou sehnat prostředky na zateplení podkrov. Na další nutné investice už ne," zhodnotil stav hájenky předseda sdružení Hájenka Dalibor Kvita.

Kampaň 72 hodin je letos v České republice pořádána poprvé. Shodný projekt však úspěšně probíhá už více než deset let v řadě evropských států a zapojilo se do něj přes dvě stě tisíc dobrovolníků. V podobných termínech jako u nás proběhne také na Slovensku, v Maďarsku, Rakousku, Slovinsku a Bosně a Hercegovině.

Zvelebovací práce na kopřivnické hájence začnou v pátek kolem 17. hodiny. Dobrovolníci se do nich mohou zapojit kdykoliv během víkendových 72 hodin a také na jakkoliv dlouho.