Zatímco vlakové nádraží v Bílovci, konkrétně odbavovací hala a její okolí, prošlo nákladnou rekonstrukcí již před několika lety, sousední autobusové nádraží na opravu stále ještě čeká.

Jeho modernizace je přitom v plánu už delší dobu, nyní to však vypadá, že se cestující nakonec přece jen dočkají.

Nádraží v Bílovci:České dráhy se pustily do opravy vlakového nádraží v roce 2009, hotovo bylo o rok později
Autobusové nádraží je ve vlastnictví města a o jeho opravě se mluvilo několikrát
Například v roce 2007 proběhlo několik jednání vedení města se zástupci dopravních společností, kteří projednávali zlepšení kultury cestování obyvatel i návštěvníků Bílovce
Autobusovému nádraží chybí nástupní ostrůvky, cestující se tak často proplétají mezi autobusy, nevyhovující je, mimo jiné, také stav veřejného osvětlení

Zastupitelé města totiž vloni učinili první kroky k tomu, aby nádraží změnilo svou tvář k lepšímu. Schválili odkoupení budovy bývalého kamenictví, které stojí na okraji nádraží a svému účelu už dávno neslouží. Koupi předcházelo dlouhé jednání s jeho majitelem. Město totiž o odkup usilovalo už zhruba před patnácti lety.

„Byla jsem v prvním funkčním období, a bohužel už tenkrát jsme si byli vědomi, že to bude problém," uvedla místostarostka města Sylva Kováčiková.

objekt bylo v té době uvaleno několik exekucí a v dražbě se prodával za 750 tisíc korun. „Bylo nepřijatelné, abychom to kupovali," vzpomínala místostarostka.

Až vloni město v jednáních uspělo a odkoupilo kamenictví do svého vlastnictví. Budovu nyní čeká demolice, čímž se zvětší plocha nádraží „Vytvoříme tak dobré podmínky pro projektanta," doplnila Sylva Kováčiková s tím, že díky tomu budou nástupní rampy komfortnější a na nádraží přibude více parkovacích míst.

Modernizace nádraží, které bylo vybudováno v roce 1955 a od té doby se nijak nezměnilo, je prioritou investičních akcí připravovaných pro realizaci v nejbližší době. Projektant se již pustil do zpracování návrhu na vybudování důstojného autobusového nádraží.

„Žádost o dotaci na tuto akci bude podána ještě letos, a pokud vše půjde dobře, realizace by proběhla v roce příštím," zaznělo dále z města.

Modernizace má stát kolem sedmnácti milionů korun, větší část by však mohla pokrýt dotace. „Jsem velmi rád, že se po dlouhých jednáních podařilo dohodnout s majitelem a kamenictví odkoupit. Otvírá se nám další území pro rozvoj města," řekl na závěr potěšeně starosta Bílovce Pavel Mrva.