Sociální služba, která je určena na pomoc matkám s dětmi v krizových životních situacích, by měla ukončit fungování letos v prosinci. „Domov Salus se dlouhodobě nacházel ve finanční ztrátě, kterou se radnice snažila řešit. Sháněl se nový provozovatel, město oslovilo Armádu spásy, Charitu, ovšem přes veškeré úsilí se záměr nepodařilo naplnit,“ sdělil k současné situaci Salusu místostarosta Stanislav Šimíček, který má na starosti také sociální oblast.

Kopřivnická radnice se proto dohodla se zakladatelem Salusu Jaroslavem Navrátilem o ukončení provozu domova Salus s tím, že poskytovanou sociální službu chtějí nahradit novou.

Představou zástupců vedení města Kopřivnice je, že od příštího roku by mělo začít fungovat něco jako „startovací“ byty, kde se budou rodiny s dětmi, bezdětné rodiny, ale také jednotlivci učit vše správně zvládat ve spolupráci s terénní sociální službou.

Ilustrační foto.
Letní problém nemocnic. Nemají dostatek krve

„Služby nabízené Salusem se nám zdály málo efektivní, protože dnes je potřeba, aby se rodiny naučily správně fungovat, dostat se z těžké situace a osamostatnit se. Proto jsme se rozhodli pro novou terénní službu, která by pod dohledem Armády spásy měla rodiny naučit správně fungovat,“ vysvětlil místostarosta Kopřivnice Šimíček.

Bytů, kam by měli pravidelně docházet terénní sociální pracovníci, má vzniknout čtrnáct v různých lokalitách Kopřivnice. Radnice zvažuje, co bude s objektem současného domova Salus. S největší pravděpodobností ho nabídne k prodeji.

Na Azylový dům Salus se přejmenoval kopřivnický azylový dům pro rodiče a děti v tísni SAD v počátkem roku 2000, kdy založil obecně prospěšná společnost Jaromír Navrátil, jenž se zároveň stal ředitelem tohoto azylového domu.

Původní provozovatel SAD skončil kvůli platové neschopnosti. „Někdo musel domov převzít a tak jsem se rozhodl, že založím Salus,“ uvedl kdysi pro týdeník Region Jaromír Navrátil s tím, že to byl jediný důvod vzniku Salusu.

S novou společností ale potíže nezmizely. „V krizi jsme pořád, ale o nějakém stěhování či dokonce ukončení činnosti nemůže být ani řeč,“ upozornil tenkrát Jaromír Navrátil, jenž uvažoval o získávání peněz z více směrů. „Máme zažádáno o grant z ministerstva práce a sociálních věcí a jednáme o s okresním úřadem,“ nastínil. Navíc by prý rád požádal každou obec okresu o nějaký příspěvek.

Ilustrační foto.
Snažil se zabránit hádce, přišel ale nakonec o zuby