Květnová novela zákona o hmotné nouzi přinesla zmatek. Úřad práce totiž začal na radnice přeposílat k vyjádření žádosti nájemníků ubytoven. Někde dali souhlas o poskytnutí doplatku na bydlení všem, jinde jen místním a v dalších městech nikomu. Deník proto zjišťoval, jaká je situace na Novojičínsku.

„Nevěděli jsme úplně přesně, jak postupovat, takže odbor sociálních věcí doporučil radě, aby těm, co mají bydliště v Kopřivnici, doplatky schválila," popsala rozhodování Lucie Petříčková, tisková mluvčí Kopřivnice, a posléze pokračovala: „U těch, kteří nemají v Kopřivnici trvalé bydliště, se postupovalo individuálně. Terénní pracovníci si vyžádali určité údaje a podle toho k tomu přistupovali. Rada nakonec všem, kteří požádali, souhlas udělila."

Žádosti prošly

Kopřivnický úřad práce předložil radním 26 žádostí o udělení souhlasu, ale v některých případech bylo požádáno i o doplatek pro společně posuzované osoby, takže celkově se žádost týkala 39 klientů. „Ve dvou případech byl pobyt klientů ukončen, ještě než se to dostalo na radu, a zbývajícím 37 klientům rada udělila souhlas," vyjmenovala Lucie Petříčková s tím, že se jednalo o osoby, jež jsou ubytované v ubytovnách Pod Červeným kamenem a Pod lesem.

„Ještě tady máme ubytovnu Eliška, ale ta nemá hygienou schválený provozní řád, proto její klienti o doplatek nemohli požádat," doplnila mluvčí.

„Novinkou" se zabývala i Rada města Fulnek, která stanovila, že souhlas obce s přiznáním doplatku na bydlení nebude udělen žadatelům ubytovaným v ubytovně Jelen na náměstí Komenského. Pěti žadatelům byl doplatek přiznán, a to na dobu určitou do 31. srpna. Radní si také stanovili pravidla pro rozhodování o udělení souhlasu s přiznáním doplatku na bydlení žadatelům v ubytovacích zařízeních na území města.

Podobně jako v okolních městech k novele přistupovali i v Odrách. „Byli jsme rozpačití, jak se k tomu postavit," přiznal starosta města Libor Helis. Odry nakonec daly povolení těm, kteří jsou ubytovaní na městské ubytovně. „Tam jsme schopni si to pohlídat, aby lidé měli opravdu to, co jim za ty peníze náleží, to znamená hygienické zázemí či metry čtvereční k bydlení, které potřebují," okomentoval rozhodnutí starosta, s tím, že ostatní žádosti město zatím pozastavilo. Rozhodovat o nich bude rada města. „Budeme rozhodovat o jednotlivých případech zvlášť," dodal Libor Helis.

O doplatcích na bydlení diskutovali na svém posledním zasedání i zastupitelé Bílovce. Zaznělo tam, že doplatky schvalovala rada města, jež vydala žadatelům souhlas na dobu určitou, a to do konce října. Město doufá, že do té doby už budou existovat nějaké jednotné pokyny, kterými se bude moci při rozhodování řídit. Situace však není podle vedení města tak katastrofální. Ve městě jsou tři ubytovny, v nichž žije 33 osob, a většinou se jedná o občany Bílovce. Pouze pět lidí pochází z jiných měst. Problém prý může městu způsobit to, že by se z ubytoven v jiných městech začali vracet jeho občané, kteří jinde s žádostí o doplatky neuspěli. „Těch tam jsou desítky," zaznělo na posledním zasedání zastupitelstva.

Novojičínský odbor sociálních věcí v této chvíli eviduje 16 žádostí o doplatek na bydlení, který přiděluje úřad práce. „Naše město vydalo ve všech případech kladné stanovisko," uvedla Marie Machková, mluvčí Nového Jičína, s tím, že na území města jsou dvě soukromé ubytovny. Město žádnou vlastní ubytovnu nemá.