Návrh, aby záhuňská škola nesla čestný název po olympijském vítězi a frenštátském rodáku Jiřím Raškovi, přednesl na posledním jednání zastupitelstva Frenštátu pod Radhoštěm jeho člen, Jiří Unruh.

Ve své zprávě mimo jiné uvedl, že v minulosti již tento návrh dvakrát padl.

Vzkaz následovníkům

„Domnívám se, že nastal čas se k tomuto vrátit a zapsat do historie vzkaz jeho následovníkům, a to již od raného věku tedy žákům základní školy," uvedl Jiří Unruh a doplnil, že cílem je posílit sportovního ducha školy a také podpořit sportovní aktivity ve Frenštátě pod Radhoštěm.

„Myslím si, že aby se to mohlo stát, potřebuje škola posvěcení zastupitelstva, že s tím souhlasí," poznamenal Jiří Unruh.

Vedoucí odboru školství Městského úřadu Frenštát pod Radhoštěm Ludmila Pavlová potvrdila, že škola potřebuje souhlas zřizovatele, jímž je ale v tomto případě rada města. „Zastupitelstvo města poté schvaluje zřizovací listinu," doplnila Ludmila Pavlová.

Záhuní

Zastupitelé i přesto o změně názvu diskutovali. Například radní Jiří Jurek se ptal, zda při přejmenování čestného názvu zůstane MŠ a ZŠ Záhuní a k tomu se čestný název připojí, nebo zda škola dostane nové pojmenování a skončí její současný název Záhuní.

Ludmila Pavlová k tomu sdělila, že Záhuní je pouze název frenštátské ulice, v níž se škola nachází.

Pro přejmenování školy byl také zastupitel Karel Míček.

„Byli jsme s kolegou za panem ředitelem školy, se kterým jsme to probrali. Myslím si, že bude dobře, když to schválíme ať už pro město, tak i pro školu jako takovou. Ta díky tomu může mít jakousi výhodu," vyjádřil se Karel Míček.

Ministerstvo

Vedoucí odboru školství Ludmila Pavlová sdělila, že samotný čestný název školy neschvaluje město.

„O tom rozhoduje ministerstvo školství, a to ho také uděluje na základě dokumentů, které jsou mu předloženy," vysvětlila Ludmila Pavlová.

Doplnila ji starostka Zdeňka Leščišinová, která řekla, že existuje metodický pokyn, kde jsou pravidla, podle nichž se má zpracovat návrh. Také podotkla, že návrh na udělení čestného názvu musí podat samotná příspěvková organizace.

Zastupitelé nakonec vzali návrh Jiřího Unruha na vědomí a uložili odboru vnitřních věcí připravit realizaci návrhu v souladu se směrnicí ministerstva školství.