Obstaven lešením a v obležení stavbařů je příborský kulturní dům, procházející v těchto měsících kompletní rekonstrukcí. Po jejím dokončení bude mít město reprezentativní prostory pro společenské akce, jako jsou koncerty nebo plesy, a také se sjednotí vzhled rozsáhlého objektu. V minulosti se kulturní dům (dříve Katolický dům) dočkal několika stavebních úprav a rozšíření nepříliš korespondujících s historickou podobou objektu.

Nějakou chvíli si na první kulturní akci zde musejí Příborští ještě počkat. Původní plán dokončení byl listopad letošního roku, ten se však ze dvou důvodů nestihne. Blíže je Deníku osvětlil starosta města Bohuslav Majer: „Na zpoždění se víceméně odráží to, že na jaře byly práce přerušeny z důvodu, že nebyla vyhotovena projektová dokumentace pro realizaci stavby. Některé dílčí části projektu se dokončovaly později, takže tam bylo zpoždění, protože další firma odmítala dělat, když neměla návaznost," vysvětlil starosta.

Proto se radnice domluvila na posunu termínu dokončení do závěru roku 2015. Jenže pak se objevil skrytý, ale mnohem závažnější problém. Dřevomorka. „Prodloužení rekonstrukce do března příštího roku je způsobeno tím, že nad hlavním sálem a někde i nad banketkami byla objevena dřevomorka. Museli jsme proto nechat odkrýt celý záklop stropu nad dotčenými místy, a tím pádem se to zdrželo," potvrdil problém s dřevokaznou houbou Bohuslav Majer.

Radnice se však už nyní může připravovat na podobu provozování kulturního domu v centru města. Na první dva roky už má jasno. „Po dva roky bude kulturní dům provozovat město odborem kultury, s tím, že potřebujeme získat nákladovost tohoto objektu, abychom to pak mohli ideálně pronajmout," dodal starosta. Příborský „kaťák" si tak na první hosty musí ještě pár měsíců počkat, ovšem už za pár dní se pro veřejnost slavnostně otevře sousední piaristická zahrada. Na povedenou obnovu klášterního venkovního prostoru je možné se podívat od 15. října.