O možném převzetí Dolu Frenštát státem se hovořilo již loni v březnu. To když se ministr průmyslu a obchodu (MPO) Jan Mládek při návštěvě společnosti OKD vyjádřil v záležitosti Dolu Frenštát, že pokud má společnost OKD pocit, že výdaje na údržbu dolu jsou zbytečné, pak ho může přenechat státu.

Později MPO zaslalo Novojičínském deníku na dotazy odpověď ve smyslu, že ministr Mládek zaslal generálnímu řediteli OKD dopis.

„Ředitel OKD ocenil trvalý zájem pana ministra o situaci v OKD, nicméně uvedl, že úvahy o převodu zmíněného dolu na stát v této chvíli OKD nevede," stojí v odpovědi MPO.

Minulý týden se ale podle starosty Trojanovic Jiřího Novotného v některých médiích objevila informace o možném převzetí Dolu Frenštát státem opět.

„Pravděpodobně proto, že OKD se dostalo do dalších potíží, tak stát údajně opět začal jednat o možném převzetí Dolu Frenštát. Pokud to tak je, vyzvali jsme je, že u těch jednání chceme být," uvedl pro Novojičínský deník Jiří Novotný.

Starostka města Frenštátu pod Radhoštěm Zdeňka Leščišinová proto zaslala dopis hejtmanovi Moravskoslezského kraje Miroslavu Novákovi, v němž ho požádala o setkání.

„Rádi bychom se od představitelů kraje dozvěděli, jaké jsou představy o budoucnosti dolu v případě, že ho převezme stát," uvedla mimo jiné v dopise starostka. Se stejnou žádostí se obrátil starosta Trojanovic Novotný na ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka.

Důvod, proč chtějí být zástupci města a obec u jednání je zřejmý.

„Chceme vědět, co se převede, aby to třeba nedopadlo tak, že stát tady bude udržovat důl a OKD bude mít i nadále dobývací prostor. Takže stát bude vynakládat nemalé peníze a OKD bude i nadále držet v kleštích obce, ve kterých je dobývací prostor," sdělil Jiří Novotný a dodal, že ve hře jsou i další věci.

„Jedná se o návazné pozemky, majetky, komunikace, vodní nádrž, vodovody a kanalizaci a další věci, které s tím souvisí. Pokud by k převodu mělo dojít, pak by se toto všechno mělo řešit současně," upřesnil Jiří Novotný.

Za asi nejdůležitější považují starostka Leščišinová i Jiří Novotný informace o tom, co by v případě převzetí chtěl stát s Dolem Frenštát udělat.

„Co bude s nepovolenýma stavba, zda chce samotný důl zakonzervovat nebo zrušit. To všechno by mělo být v době případného převzetí jasné. Jinak by to bylo z pohledu Trojanovic, Frenštátu pod Radhoštěm a dalších okolních obcí na stejném bodě jako doposud a v podstatě by se jen řešil problém jedné soukromé společnosti," uzavřel Jiří Novotný.