S elektronickými aukcemi energií se v letošním roce doslova roztrhl pytel. Prvním městem novojičínského okresu, jež tuto možnost nabídlo svým občanům, byl Bílovec, který má s aukcemi energií bohaté zkušenosti. V loňském roce totiž díky nim ušetřil celkem 1,2 milionu korun. A právě v Bílovci se na konci dubna uskutečnila vůbec první aukce energií. A byla úspěšná.

Od výzvy k zapojení se do aukce až k aukci samotné uplynuly necelé tři měsíce. Během nich se mohli občané o tomto novém kroku k levnějším energiím mnohé dozvědět a sami se rozhodnout, zda se k aukci připojí, či nikoliv. Nakonec se do ní zapojilo celkem 421 odběrných míst z Bílovce i okolí.

Samotná aukce, do které se přihlásilo pět různých společností distribuujících plyn či elektřinu, se uskutečnila na konci dubna. Martin Anders, jednatel společnosti Marandis, jež v Bílovci aukci energií zaštiťovala, byl s jejím výsledkem spokojen. „U elektřiny se podařilo ušetřit v průměru deset až patnáct procent, záleží na distribučních sazbách jednotlivých domácností. Některé komerční subjekty, které se do aukce zapojily, na elektřině ušetří až dvacet procent," upřesnil Martin Anders s tím, že u zemního plynu činí úspora přes dvacet procent, ale některé subjekty uspoří i okolo třiceti procent. Vše totiž záleží na konečné spotřebě.

Konečná procentní úspora obou zmíněných energií byla porovnána s cenami majoritních dodavatelů elektřiny a plynu. „Vyhodnocování je trošku komplikovanější s ohledem na různé distribuční sazby a také to, že občané mají různé dodavatele a různé ceníky," informoval Martin Anders a dodal:. „Uskutečněná aukce byla v celkovém objemu asi jedenáct milionů korun za obě komodity."

S výsledkem aukce byl spokojený i starosta Bílovce Petr Klimek: „Takhle optimisticky jsem to očekával," prozradil Deníku a jedním dechem dodal, že v současné době se ve spolupráci s vítěznými dodavateli připravují smlouvy k podpisu a pro občany vyhodnocení obou komodit.

Některé občany, jež se do aukce zapojili, výsledek aukce překvapil. „Neviděla jsem to moc optimisticky, ale výsledek předčil mé očekávání," řekla Deníku s úsměvem jedna obyvatelka města, která se zapojila do aukce elektrické energie. Starosta města ještě na závěr dodal, že v průběhu května bude na Městském úřadě v Bílovci otevřeno kontaktní místo, kde budou pro občany připraveny smlouvy k podpisu.

Podobně daleko jsou na tom s elektronickými aukcemi třeba v Kopřivnici, kde by aukce měla proběhnout na přelomu května a června. V dalších obcích a městech okresu, třeba v Suchdole nad Odrou, Příboře, Mořkově, Novém Jičíně nebo Fulneku, aukce chystají a lidé se do nich mohou přihlašovat.