VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Farma ve městě: Chilli papričky jsou zdravé

Mladí manželé Jana a Michal Stránští z Kopřivnice ještě nedávno pěstovali, jako mnoho lidí, doma na parapetu bylinky nebo chilli papričky. Jejich život se však během loňského roku dosti razantně změnil.

1.9.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační fotografie.Foto: Jana Stránská

Nejenže se právě před rokem rozhodli říct své ANO, ale k procházkám s jejich zlatými retrívry přibyly také návštěvy kozína a každodenní starost o kachny, slepice, kozy, zeleninu a ovoce.

Vlastní ovoce a zelenina

Ještě než jsme začali s chovem zvířat, pustili jsme se do pěstování všemožné zeleniny a ovoce. Péči o skleník a záhonky má na starosti především manžel, kterého to moc baví. Od jara do podzimu si tak můžeme užívat domácích plodin a víme, jak chutná opravdové rajče. Kdo má jen kousek místa na zahradě, nebo třeba balkón v bytě, může si sám vypěstovat vlastní zeleninu. Bez chemie, éček a s opravdovou chutí. Věřte mi, stojí to za to!

I kolem záhonů je docela dost práce. Na podzim, když se všechno sklidí, je potřeba do půdy zarýt hnůj, aby měla na další sezónu dost živin. Na jaře se musí půda nakypřit a připravit na osivo. Potom si tedy nasejeme zeleninu podle chuti a taky podle počasí. Spoustu plodin si musíme předpěstovat doma hlavně papriky, chilli papričky, rajčata a lilky. Ty se mohou ven sázet až po květnových zmrzlých.

Potom přichází na řadu velice neoblíbená činnost pletí. Například saláty i ředkvičky se musí protrhat, aby měly dost místa na svůj růst. Dál je potřeba přesadit doma vypěstované sazeničky na záhon a do skleníku. No a pak už jen zalévat, zalévat a zalévat. Ve skleníku pěstujeme hlavně papriky, chilli papričky, lilky, bazalku, okurku a letos jsme prvně zkusili i cukrový meloun. Na venkovním záhonu nám rostou rajčata, kopr, česnek, cibule, červená řepa, ředkvičky, saláty, mrkev, petržel, bylinky… Zkrátka všechno možné. Letos jsem si na kompost nasadila i dýně, cukety a patizóny, kterým se tam velice daří. Teď v srpnu konečně naplno začínáme sklízet a zeleninu z obchodu byste u nás hledali marně.

Na zahradě máme taky spoustu ovoce. Černý, červený i bílý rybíz, angrešty, maliny, kanadské borůvky, jahody a samozřejmě taky nějaké ovocné stromy. V poslední době jsme se s manželem stali závislými na malinovém koktejlu z kozího jogurtu. To je opravdu lahůdka.

Takovou zvláštností u nás je několik desítek druhů chilli. Manžel i tatínek mají rádi ostré a navíc, chilli papričky jsou velice zdravé. Pomáhají snižovat krevní tlak, slouží jako prevence proti srdečním chorobám a vysokému cholesterolu. No a hlavně dost dobře chutnají. Loni jsme měli kolem padesáti druhů chilli všech možných barev, chutí i stupně pálivosti. Od těch mírných až po papričky Naga Jolokia, které byly označovány jako nejpálivější na světě.

Spoustu jsme toho rozdali po známých, hodně se jich snědlo v létě ke grilovačkám a zbytek jsme na podzim zavařili do skleniček, kterým říkáme ruská ruleta nikdy nevíte, jak moc pálivou mršku si vytáhnete. Něco jsme taky nasušili a udělali jsme si i domácí tabasco.

Domácí ovoce zelenina, tak jako vše domácí, je prostě nenahraditelná. A i když například naše jablka mají sem tam stroupek a nejsou to žádné výstavní kousky, na chuti jim to opravdu neubírá. A hlavně vím, že nejsou třicetkrát postříkaná nějakými jedy, jako ty z obchodu.

Jana Stránská

Autor: Redakce

1.9.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Mobilní hospic Ondrášek umožňuje nevyléčitelně nemocným lidem prožít poslední část života důstojně, doma, v kruhu své rodiny.

Ondrášek jako první v republice bude lékaře učit, jak pomáhat při umírání

Ředitelství OKD. Důl Darkov v Karviné.

Den D se přiblížil. Ve čtvrtek se rozhodne o osudu OKD

Zraky lidí poutal k obloze obrovitý nákladní letoun Ruslan

FOTO+VIDEO/ Hluk čtyř motorů letounu blížícího se k přistání na ostravském letišti poutal k obloze zraky lidí na trase od Opavy přes Bílovec, Frýdek-Místek, Havířov, Šenov či Ostravu.

Proč nejezdí vlaky rychleji

Například na frekventované trase Praha - Ostrava trvala téměř celou druhou polovinu 20. století cesta až šest hodin. Dnes jsou to pouhé tři hodiny a cesta je mnohdy díky servisu jednotlivých dopravců a moderním vozům spíše relaxem.

OBRAZEM: Frenštátské hřiště ovládli hasiči i záchranáři

Hřiště frenštátských hasičů za Domovem Hortenzie v sobotu patřilo záchranářům všeho druhu. Konal se tam další ročník oblíbené akce Den se záchranáři.

Po pivobraní má Nový Jičín i medobraní

Premiérová snůška přinesla 15 kilogramů pochoutky, která bude dále sloužit k propagačním účelům města Nový Jičín.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení