Plochu Masarykova náměstí v Novém Jičíně včera téměř ze všech stran lemovaly více než dvě desítky rozličných stánků, které nabízely vše od ovoce a zeleniny, přes pečivo, sýry, a dokonce i hračky a kuchyňské potřeby.

V obležení byly především stánky se zemědělskou produkcí a různými pochutinami, děti mlsně pokukovaly po cukrové vatě a dalších sladkostech, maminky využily příležitosti a slunného počasí a přišly se podívat i s ratolestmi v kočárcích.

Že bylo opravdu z čeho vybírat, potvrdil Libor Slavík z pěstitelského stánku: „V našem stánku nabízíme víceméně všechno, co nám roste na zahradě. To znamená fazole, brambory, cibuli, česnek, mák, vlašáky nebo papriky plněné kyselým zelím. Z toho je dnes asi největší zájem o brambory," uvedl prodejce a jedním dechem dodal: „Zatím jsme spokojení," prohodil optimisticky, přestože na soudy ohledně návštěvnosti bylo v dopoledních hodinách ještě brzy.

Stejně hodnotila páteční událost i Iva Ličková, která zaznamenala největší zájem kupujících o švestky, jejichž sezona právě začala: „Zatím to vypadá dobře, je pěkně, ještě mám celý den před sebou."

O farmářský trh je zájem i ze strany prodejců, což potvrdil také pan Gajdoš, jehož stánek provoněl náměstí různými druhy domácího koření, vyráběného dle vlastní receptury. „Na místním trhu jsme zatím byli pokaždé, je to pro nás příležitost dostat se lidem do povědomí. Zájem je o celý sortiment." Naopak Dalibor Petřek si posteskl, že látkové hračky a dřevěné skládanky se zase takové oblibě netěší. „Lidí je tady hodně, ale cítím, že nemají chuť nakupovat, že se přišli spíše jen podívat," dodal.

O akci se lidé dozvídali z internetu, televize i rozhlasu. „Asi si něco koupím, možná oříšky nebo sýry," prohlásila studentka Karolína, jež se o trhu dozvěděla jen náhodou, když šla kolem. Paní Radka, která se na trh vydala s malou dcerkou, zde byla již podruhé. „Myslím, že je to dobrá věc. Mně se to líbí. Jestli se mi bude něco líbit, určitě si něco koupím," řekla Deníku.

Pan Vladimír z Nového Jičína, jenž byl na trhu s vnučkou, sháněl sazenice jahod, které však bohužel nenašel. Přesto farmářské trhy v našem městě hodnotil velmi kladně. „Takové akce by měly být častěji," dodal nakonec.

Pavlína Zagolová