Tématem lepenkářské soutěže, jejímž pořadatelem je Svaz výrobců vlnitých lepenek ve spolupráci s obalovou společností EKO-KOM, je totiž letos Originální turistická atrakce nebo stavba jako zviditelnění Česka v zahraničí.

Po několikaměsíčním úsilí a intenzivní práci dokončili kopřivničtí studenti oba své modely a poslali je do soutěže. Zda postoupí do užšího finále, které vyvrcholí 21. června v Brně, bude známo v nejbližších hodinách.

Ilustrační foto
Servírka na Odersku si přišla na více než devadesát tisíc korun

„Odborná porota vybere do 7. června šest staveb, které postoupí do finále," uvedl zástupce pořadatelů Lukáš Klapil s tím, že porotci u jednotlivých modelů hodnotí například originalitu, ale cení si i neotřelé myšlenky soutěžících. Do letošního zápolení s vlnitou lepenkou se přihlásilo celkem třicet středních stavebních škol z různých koutů České republiky.

Studenti z Kopřivnice chtějí letos v lepenkářské soutěži uspět s modely otáčejícího se muzea a národního hokejového stadionu.Zdroj: Archiv pořadatelů

Pro upoutání poroty si mohli studenti zvolit rovnou dvě originální stavby, vytvořené zcela ve své režii. O prvenství se v závěrečném finále popere šestice modelů, z níž porota vybere celkového vítěze.

FINÁLE V BRNĚ

Slavnostní vyhlášení výsledků se uskuteční ve středu 21. června v jedinečných prostorách Pavilonu Anthropos Moravského zemského muzea v jihomoravské metropoli. „Tato státní paměťová instituce v tomto objektu dokumentuje nejstarší dějiny osídlení Moravy a celé Evropy. Její muzejní expozice patří k největším a nejmodernějším svého druhu v Evropě," podotknul Lukáš Klapil.

Odtud si nejúspěšnější soutěžní skupiny odvezou ceny v hodnotě několika tisíc korun. Škola vítězného projektu získá ceny v hodnotě 20 tisíc korun, druhé místo slibuje ocenění ve výši deseti tisíc korun a bronzový stupínek pořadatelé ohodnotí částkou pěti tisíc korun.

Jedenáctý ročník lepenkářského klání, které letos vstupuje do nové dekády, se pořadatelé rozhodli ozvláštnit také novinkou. „Šest finálových škol bude nově bojovat o čtvrtou cenu v hodnotě pěti tisíc korun. Jedná se o titul Nejlepší obal z vlnité lepenky na soutěžní stavbu, který školy a studenti vyrobí pro bezpečnou přepravu modelu do finále," vysvětlil zástupce pořadatelů projektu Stavby z vlnité lepenky, jehož cílem je poukázat na ekologické výhody tohoto obalového materiálu.

Beskydská Lysá hora.
Rozdíl teplot na Lysé hoře? Až 30 stupňů