Přestože měli organizátoři akce, kde prim hraje osobitý cimbál, přichystanou takzvanou „dešťovou variantu", tak i v nemájově chladném, často i deštivém počasí nechali program vyniknout na hlavním pódiu na frenštátském náměstí. Během pátku až neděle se na něm představily soubory z Maďarska, Polska, Slovenska, Těšínského Slezska a Valašska.

Již v pátek odpoledne se centrum uzavřelo dopravě a místní i návštěvníci města mohli v ulicích potkávat krojované hudebníky. „Ti sem přijeli předvést lidové tradice a muziku svých zemí na XIV. ročníku hudebního festivalu Setkání cimbálových muzik Valašského království. I když se pořadatelé letos „trefili" do extrémně proměnlivého počasí, nevolili dešťovou variantu a všechny pořady se konaly na hlavním pódiu ve středu města, pod širým nebem," řekla Romana Stejskalová z redakce Frenštátského zpravodaje.

Páteční odpoledne patřilo dětem. Program zahájili žáci frenštátských škol a následně je vystřídali zpěváci a tanečníci z mateřských škol. Soubory Trojanovjánek a Dolňánek roztančily pódium. „Je to nikdy nekončící práce," řekla Renáta Klimešová z MŠ Kunčice pod Ondřejníkem. „Sotva ty nejmenší něčemu naučíme, odcházejí nám do škol. Ale je radost se na ně dívat!" Jak přiznala Romana Stejskalová, pomyslnou třešinkou na dortu pátečního večera byl celovečerní komorní pořad Zlaté husle se sólisty Pučnice „Z tej doliny na tu".

Sobota nepatřila z pohledu meteorologického mezi nejhezčí dny, přesto se to do folklórní nálady nepromítlo. Členové souborů se setkali se starostkou města Zdeňkou Leščišinovou, která zdůraznila, že frenštátský hudební festival je velmi důležitou akcí města, jež bude mít v příštím roce patnáct let. Ředitel festivalu Radomír Golas představil jednotlivé soubory a poděkoval městu za výraznou pomoc.

Také sobotní program o sedmi pořadech publikum nadchl. Řada účinkujících se musela vypořádat s drobným deštěm, který se však do perfektních vystoupení nijak nepromítl. „Celý programový maraton zakončil koncert Brněnského rozhlasového orchestru lidových nástrojů a hudební gejzír v podání lidového orchestru Cigánski diabli z Bratislavy," dodala Romana Stejskalová.