Poslední smlouva, kterou uzavřel Frenštát pod Radhoštěm s pořizovatelem televizního zpravodajství, společností TV Beskyd, byla na dvě televizní zprávy týdně.

Již na předchozích zasedáních byli ale zastupitelé, kteří by si přáli tři zprávy a zejména živé vysílání ze zasedání zastupitelstva. Návrh na rozšíření zpravodajství nyní inicioval zastupitel Čestmír Mikeska.

Více zpráv - vyšší cena

„Při nárůstu na tři zprávy týdně by došlo i k nárůstu roční ceny. Pro přenosy z jednání zastupitelstva města nabízí zpracovatel TV Beskyd v případě, že navýšíme počet vysílání čtyřicetiprocentní slevu oproti běžné ceně živého vysílání," uvedla Jitka Knězková, vedoucí odboru rozvoje, dotací, kontroly a propagace, s tím, že navýšení počtu zpráv by přineslo i roční navýšení ceny o 191 664 korun.

Starostka Frenštátu pod Radhoštěm Zdeňka Leščišinová sdělila, že záležitost projednala rada města, která zastupitelstvu doporučuje schválit uzavření dodatku ke smlouvě od 1. ledna 2016 a doporučuje uzavření smlouvy na živé vysílání do 31. prosince 2019, tedy do doby, kdy končí smlouva na zpracování zpravodajství.

Smlouva na čtyři roky

Radní Jiří Jurek upozornil, že se jedná o smlouvu na čtyři roky. „Takže schvalujeme dva a půl milionu korun bez výběrového řízení. Ptám se, zda není jiná konkurenční nabídka. Myslím si, že bychom se spíše měli poptat," poznamenal Jiří Jurek, k němuž se přidal zastupitel Karel Míček.

Zastupitel Alois Jaroš poukázal na skutečnost, že ve městě je pouze asi tisíc kabelových přípojek, což znamená, že zasedání v televizi by mohla sledovat pouze přibližně třetina frenštátských rodin.

„Přijde mi, že zaplatíme dvě stě tisíc ročně za třetí reportáž a je to pro třetinu města," poznamenal Alois Jaroš. Přítomný kameraman TV Beskyd Aleš Luchesi ale připomněl, že vysílání jde i po internetu, který je dnes téměř v každé rodině.

Samostatné vysílání

Do různých argumentací vstoupil místostarosta Pavel Mička, jenž navrhl, aby se přímý přenos udělal zkušebně z jednoho vysílání, načež starostka Leščišinová dala návrh, aby se přímé přenosy ze zasedání zastupitelstva vysílaly po dobu jednoho roku a potom by to zastupitelé vyhodnotili.

Zároveň vysvětlila, že v případě dvou zpráv bude zpravodajství z Frenštátu pod Radhoštěm přiřazeno do zpravodajství z regionu, zatímco při třech zprávách už by měl Frenštát pod Radhoštěm samostatné vysílání.

„Máme se čím pochlubit, máme co ukázat," argumentovala Zdeňka Leščišinová. O potřebě třetí reportáže se rozhovořil rovněž přítomný ředitel frenštátského městského kulturního střediska Marian Žárský. „Nedostává se třeba na sport, mnoho věcí se netočí, protože není prostor. Ty reportáže mají dokumentační hodnotu i z hlediska historického. Co se nezaznamená, to prostě není," řekl Marian Žárský.

Rozšíření zpravodajství na tři zprávy nakonec prošlo o jediný hlas, pro vysílání přímých přenosů ze zasedání na dobu jednoho roku bylo patnáct z celkového počtu 21 zastupitelů.