Policisté loni řešili v obvodu Frenštátu pod Radhoštěm 231 trestných činů, z toho 173 přímo ve městě. Je to nejmenší počet od roku 2007.

Více jak 105 případů se týkalo majetkové trestné činnosti, z nichž nejvyšší byl počet prostých krádeží nebo krádeží vloupáním, což bylo 90 případů. Pokles kriminality ve Frenštátě pod Radhoštěm činil více než 27 procent.

„K mírnému nárůstu došlo v oblasti přestupků a jiných správních deliktů, většina byla vyřešena blokovou pokutou. Celková částka za uložené blokové pokuty příslušníky PČR dosáhla výše 236 500 korun. Je to dáno tím, že se Policie ČR více než v minulosti věnuje dopravní problematice," tlumočila ze zprávy vedoucího obvodního oddělení PČR Vladimíra Pražáka tisková mluvčí Frenštátu pod Radhoštěm Iva Vašendová s tím, že rok 2016 byl nejbezpečnějším rokem za posledních 10 let.

Policisté zaevidovali nejméně trestných činů za zmíněné období a úspěšnost při objasňování případů trestné činnosti byla druhá nejlepší. Městská policie Frenštát pod Radhoštěm řešila loni 1 693 oznámených či vyhledaných událostí a výjezdů. „Stěžejním úkolem jedenácti strážníků je zajištění veřejného pořádku," uvedl Dalibor Pešat, zástupce ředitele Městské policie Frenštát pod Radhoštěm.

Strážníci také pravidelně kontrolovali neoprávněná stání vozidel, vjezd do míst, kde je to místní úpravou zakázáno, umisťování takzvaných vraků v katastru města, pohyb chodců na pozemních komunikacích či jízdu na jízdních kolech.

„Obdobně jako v předchozích letech strážníci zajišťovali bezpečné a ukázněné přecházení žáků základních škol přes přechody pro chodce při jejich cestě do školy či na žádost organizací pořádajících akce pro děti a mládež. Přítomnost strážníků působí výchovně nejen na chodce, ale i na řidiče," doplnil Dalibor Pešat.

Kromě zmíněného také tři frenštátští strážníci působili loni jako lektoři pravidelné výuky dopravní výchovy na dopravním hřišti v areálu autokempu, kde se mimo jiné konalo krajské finále Dopravní soutěže mladých cyklistů.

Novým preventivním opatření bylo v roce 2016 zřízení místa asistenta prevence kriminality.