Veselí plné tanců, hudby i zábavy nebo jarmark lidových řemesel. To vše nabízí letošní, již 17. ročník folklorního festivalu, kterým od včerejšího podvečera ožilo náměstí Míru ve Frenštátě pod Radhoštěm.

Zatímco včera patřilo pódium zejména souborům Malý Sedmikvítek, Čriepky a také vyhlášenému Vojenskému uměleckému souboru Ondráš, dnes se mohou návštěvníci těšit nejen na domácí folkloristy, ale představí se rovněž tanečníci ze vzdálenějších exotických koutů světa.

VYSTOUPÍ ŘADA FOLKLORNÍCH SOUBORŮ

Celodenní bohatý program dnes zahájí jarmark lidových řemesel v samotném centru města a v 10 hodin vystoupí místní mažoretky z TJ Sokol. „Hlavní program přijde na řadu po zdravici hostů ve 14.30 hodin. Jako první tu máme moc pěkný pořad Co dovedú děcka, kde se představí děti ze souborů Ondřejníček, malý Sedmikvítek, Valášek a Čriepky," řekla k programu ředitelka festivalu a předsedkyně Valašského folklorního spolku Jana Šamánková a pokračovala: „Protože jsme na Valašsku, tak nemůže chybět pásmo našich souborů, kdy nám na pódiu zahrají a zatančí v pořadu Po valašsky ogaři a cérky ze souborů Radhošť, Sedmikvítek, Troják, Meziříčan a Klobůčan, a zazpívají nám také známé Karlovjanky."

ZAHRANIČNÍ HOSTÉ

Úderem 17. hodiny provoní město exotika, protože přijdou na řadu zahraniční hosté. Ti se předvedou frenštátskému publiku v programu nazvaném Z krajin za obzorem. „Čínský taneční soubor La Pen V Innovative dance platform propaguje čínské tance v mnoha formách a díky svému umění sklízí úspěchy doma i v zahraničí," uvedl Marian Žárský z frenštátského městského kulturního střediska s tím, že nezapomenutelným zážitkem bude jistě také vystoupení indického souboru nebo seskupení Agrupación Panamá Folklore ze středoamerické Panamy.

Po ochutnávce zahraničních tanců se na pódiu vystřídají slovácký Spinek a místní tanečníci Jelení (de) luain se svými irskými rytmy. Na své si přijdou také milovníci cimbálové muziky, pro něž pořadatelé od 20 hodin naplánovali besedu u cimbálu v restauraci Siberie.

Mezinárodní folklorní festival, který pořádá město ve spolupráci s Valašským folklorním spolkem, Folklorním sdružením České republiky, Valašským souborem Sedmikvítek a Centrem volného času Astra, je jako každým rokem závěrečnou třešničkou v bohatém programu Frenštátského kulturního léta. Nejen Frenštátští si tak mohou poslední prázdninový víkend užít za příjemného počasí s poslechem hudby a sledováním folkloristů při tancích.