Tato kulinářská soutěž byla oficiálně vyhlášena již letos v dubnu, a to pod záštitou Jiřího Vzientka, náměstka hejtmana kraje. Jejím cílem je oživit původní regionální speciality a tím rozšířit svou nabídku v oblasti cestovního ruchu o regionální gastronomické zážitky.

Na návštěvníky hradu čekaly domácí výrobky a speciality v podobě klobás, krkovičky, škvarků, vdolečků, živáňské, bigose, kotlíkové zelňačky dle slovenského receptu, bramboráčků nebo pečeného jehňátka. Ochutnat mohli také nejlepší jídla z kulinářské soutěže. Zpráva

z novin o chystané akci vytáhla na hrad také manžele Kacířovy z Horní Lhoty.

„Nás sem přivedla zvědavost. Ráno jsme si dali kafe a lehce jsme posnídali. Nyní se tady trochu porozhlédneme a uvidíme, co dobrého si dáme k snědku,“ doplňovali se navzájem manželé.

Lidé si mohli vybrat také z pestrého doprovodného programu, určeného dětem i dospělým. Při gastro show zde bylo možné zhlédnout české a zahraniční gastro experty, nechyběla ani barmanská show.

Přímo na stánku mohli také návštěvníci nahlédnout pod prsty Ladislava Hezkého. Ten předváděl své umění s válečkem při pečení štramberských uší.

„Jsme poslední, kteří je pečeme tradičním váleným způsobem. Ostatní výrobci je odlévají, když bych to přiblížil – něco jako lívance. Kdežto my to musíme vyvalovat jako perník,“ upřesnil výrobce ze Štramberka.

„Na uších si smlsnu velice rád,“ prohlásil moderátor a imitátor Petr Martinák, který postával u jeho stánku. „Zatím jsem jenom zobal ty odlomky, ale musím říct, že jsou velice dobré. Jak dále na sebe prozradil, na Hukvaldech byl v neděli úplně poprvé. „Jezdím kolem nich často po dálnici, ale musím teď říct, že je zde nádherně. Slíbil jsem si, že jakmile budu mít trochu volna, vezmu děti a přijedeme. Dětem řeknu, že je tady princezna a tím je nalákám. A pak ji tady budeme společně hledat,“ usmíval se imitátor.

Celý program končil vystoupením ostravské skupiny Kryštof.