VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Gulášové slavnosti nezkazilo ani počasí

Frenštát pod Radhoštěm /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Rovný tucet gulášů mohli ochutnat labužníci na tradičních frenštátských Gulášových slavnostech. I přesto, že se Beskydy zahalily občas do hustých dešťových mračen, návštěvnost byla opět vysoká.

25.7.2009
SDÍLEJ:

Rovný tucet gulášů mohli ochutnat labužníci na tradičních frenštátských Gulášových slavnostech. Foto: Deník/Adam Knesl

Osmnáctý ročník gurmánské akce našel v sobotu 25. července po čtyřech letech nové zázemí. Z frenštátského autokempu se přemístil blíže k horám, do lokality Liščí mlýn. Proč se tak stalo, vysvětlil Deníku hlavní pořadatel Marian Žárský, vedoucí Městského kulturního střediska ve Frenštátě pod Radhoštěm: „Kemp nevyhovoval jednak kapacitou a jednak byl i problém se samotným provozem kempu, kde se například střídali hosté.“

Ovšem, změna místa nebyla jedinou novinkou. „Oproti jiným ročníků tady máme dětské atrakce, velké množství kapel, a také jsme si mohli dovolit, díky spojení s Liščím mlýnem, největší tahák letošních slavností, zpěvačku Věru Špinarovou,“ sdělil dále Žárský.

Samozřejmě, se vše točilo kolem, v české kotlině obzvlášť populárního, guláše. Do Frenštátu dorazilo dvanáct týmů, které uvařily pochoutku nejen pro návštěvníky, ale také pro odbornou porotu. V jejím čele stál kuchař Jakub Sedláček, podle kterého je úroveň gulášových družstev rok od roku lepší. „Více se snaží dodržovat hygienické zásady, umí si s gulášem vyhrát, provařit ho a podobně,“ řekl šéf poroty a jedním dechem dodal: „Letos všechny guláše, až na jednu výjimku, splnily všechny parametry, které měly mít.“ Porota se při hodnocení zaměřuje na barvu masa, hustotu guláše, design stánku a především na chuť. „Většinou bývají guláše nedochucené, nebo naopak překořeněné, ostré a potlačí ostatní chutě,“ sdělil nejčastější přešlapy „gulášové alchymie“ Sedláček.

V Liščím mlýně vařili kuchaři především z Moravskoslezského kraje, ať už z Ostravy nebo z Frýdku-Místku, nechyběli samozřejmě také každoroční gulášovníci. Nejčastěji porota ochutnala pokrm s hovězím a vepřovým masem, nechyběly pochoutky ze zvěřiny, netradiční byl guláš s roštěnou a játrou.

O úspěchu sobotních slavností na úpatí Beskyd pořadatel vůbec nepochyboval: „Jak se tak dívám, tak změna lokality i občas nepříznivé počasí se na návštěvnosti neprojevily. Věřím, že se Gulášové slavnosti uskuteční i příští rok,“ dodal na závěr Marian Žárský.

Autor: Adam Knesl

25.7.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Divoké prase, ilustrační foto.

Proti africkému moru bojují i vojenští veterináři z Hlučína

Ilustrační foto

Supervýhodná nabídka? Pět tipů, jak nenaletět při zhodnocování peněz

Ondrášek jako první v republice bude lékaře učit, jak pomáhat při umírání

Ostravský mobilní hospic Ondrášek získal akreditaci k výuce paliativní medicíny. Je prvním českým zařízením svého druhu, jež začne vzdělávat lékaře toužící pomáhat pacientům nejen při uzdravování, ale i při umírání.  

Den D se přiblížil. Ve čtvrtek se rozhodne o osudu OKD

Karvinsko – Už ve čtvrtek se sejdou věřitelé společnosti OKD, která je od loňského května v insolvenci, aby rozhodli o osudu největší těžební firmy v zemi a tím i budoucnosti jejích zaměstnanců.

Raškův memoriál ovládl Rakušan Steiner

/FOTOGALERIE/ Po dvou závodech letní Grand Prix žen, ve kterých triumfovaly Japonky Ito a Takanashi, vyvrcholil skokanský víkend ve Frenštátě pod Radhoštěm nedělním 6. ročníkem Memoriálu Jiřího Rašky, který byl zároveň závěrečným závodem nově vzniklého Beskydského turné v rámci FIS Kontinentálního poháru mužů.

Zraky lidí poutal k obloze obrovitý nákladní letoun Ruslan

FOTO+VIDEO/ Hluk čtyř motorů letounu blížícího se k přistání na ostravském letišti poutal k obloze zraky lidí na trase od Opavy přes Bílovec, Frýdek-Místek, Havířov, Šenov či Ostravu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení