Vše začalo už v roce 2008, kdy na Gymnáziu a Střední odborné škole Nový Jičín řešili přechod na Google apps, tedy na služby, které jsou volně přístupné na internetu a dá se s nimi pracovat on-line.

„Tehdy jsme byli určitě jedna z prvních škol v České republice, které se rozhodly jít do tohoto experimentu. Dnes je to ve firmách už téměř standard, a protože to používáme už tak dlouho, tak vlastně máme osmiletý náskok před ostatními," uvedl pedagog Radovan Jansa, jenž na škole vyučuje mimo jiné výpočetní techniku.

Všechna komunikace v rámci školy, ať už mezi kantory a studenty nebo mezi kantory a vedením školy, se podle Radovana Jansy děje formou on-line sdílení. „Takže se soubory posílají nikoliv jako příloha Wordu, ale vytvoří se nějaký dokument a nasdílí se. Všichni mohou pracovat on-line, odpadá přeposílání a podobně," vysvětlil jednu z výhod Radovan Jansa.

OTEVŘELA SE CESTA KE SPOLUPRÁCI

Právě on se stal členem skupiny uživatelů Google User Group, konkrétně GUG Google Edu Group, což je skupina pro učitele, v níž je také Jansův kolega z příborského gymnázia Petr Caloň.

„Děláme akce, které jsou zaměřené primárně na využívání on-line nástrojů ve výuce. To díky tomu, že jsme před více než dvěma roky založili skupinu GEG Novojičínsko. Tím se nám otevřely možnosti a přístup do českého Googlu, a tím i přímá spolupráce se zaměstnanci Googlu. Díky tomu mohli naši žáci navštívit centrum Googlu v Praze, loni se asi pět našich žaček zúčastnilo akce Holky, pojďte cloudovat, což byla akce zaměřená na mladé holky, aby začaly programovat. Díky té naší spolupráci se tam od nás dostalo pět holek, jinak byl vůbec problém se tam dostat," pokračoval Jansa.

Radovan Jansa spolupracuje na některých aktivitách, které se týkají vzdělávání, přímo s Googlem, gymnázium již dnes běžně používá on-line technologické nástroje na úrovni mladých technologických firem, a na sdílení a práci v on-line prostředí už jsou navyklí i kantoři starších ročníků.

Není se proto co divit, že Google nabídl gymnáziu, že bude jeho referenční školou.

„Český Google mě propojil s centrálou v Londýně, kde byla nějaká manažerka, co má na starosti sektor školství. Dali jsme si s Londýnem dva videohovory dokázali jsme, že máme silnou historii používání Google, popsal jsem jí, jak to používáme v různých úrovních. Na to řekli, že super, a že kdo jiný, než naše škola, by to měl získat," dodal Radovan Jansa.

Na globálním portále Googlu pro vzdělávání tak je Gymnázium a SOŠ Nový Jičín jako referenční škola. Je první školou, která v České republice tohoto statusu dosáhla. Ve východní Evropě je asi třetí a celkově ve světě se řadí k asi 140 školám, které akreditoval Google k tomu, že jejich studenti masivně používají technologie, které učí novým digitálním dovednostem.

Novojičínské gymnázium se tak stává šiřitelem myšlenky práce on line s pomocí nástrojů Googlu. Nedávno ho navštívili zástupci gymnázia z Nymburku, hlásí se další školy. Podle Radovana Jansy má tento způsob využívání nových technologií nesporné výhody.

„Škola si nemusí držet server, K dispozici má e-mail, sdílený kalendář, sdílený neomezený disk, on line Word, Excel, Power point. Mají tam maily i bývalí studenti, takže vedení školy jednoduše může oslovit i absolventy. Jádrem výuky je sdílení. Kantor může s třídou komunikovat. Prezentace se nasdílí. Student to nemusí opisovat a má to pořád k dispozici. Kantor zadá úkoly a studenti je mohou řešit třeba z tabletu nebo z mobilu, když jedou autobusem. Máme například sdílenou složku Sborovna, kde jsou online prezentace z porad. Takže nemusíme všechno na poradách číst a zdržíme se jen u podstatných věcí. Hodně to šetří čas. Řada škol už se inspirovala. Je o to zájem a nás těší, že jako malá státní škola jsme dokázali být i třeba před prestižními soukromými školami," uzavřel Radovan Jansa.