Tři dny tohoto týdne stráví více než tři desítky profesionálních hasičů ze tří krajů na kolech. Důvodem není přechod ke zdravému životnímu stylu, ale pomoc novojičínskému strážníkovi Martinovi.

Akce nazvaná Sbírka pro Martina 2015 odstartovala včera v jihočeském městě Borovany. Na startu první z celkově tří etap stály tři desítky hasičů, kteří se rozhodli, že od pondělí 18. května do středy 20. května projedou, spolu s kolegy, na kolech téměř čtyři stovky kilometrů. „Trasa charitativní akce vede po silnicích mezi jihočeskými Borovany a moravskoslezským okresním městem Nový Jičín. Do pelotonu se rozhodli zapojit hasiči převážně Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) a ze Záchranného útvaru HZS ČR v Hlučíně a s nimi pojedou i jejich kolegové z HZS Zlínského a HZS Jihomoravského kraje," uvádějí pořadatelé akce, s tím, že na startovní čáře se objevila dokonce i jedna žena.

První etapa odstartovala z prostor bývalého Odborného učiliště požární ochrany MV Borovany s cílem ve Znojmě. Měla délku 142 kilometrů. „Dnes se startuje opět ve Znojmě, ale s cílem ve Zlíně. Délka druhé etapy je přitom 160 kilometrů," prozradil tiskový mluvčí HZS Moravskoslezského kraje Petr Kůdela s tím, že poslední etapa, ze Zlína do Nového Jičína, o délce 64 kilometrů, bude zahájena v závislosti na povětrnostních podmínkách mezi osmou a desátou hodinou ranní.

Přidá se také ředitel MP

„Cyklisté chtějí přijet společně na novojičínské náměstí zhruba v poledne. Doprovázet by je měl už ze Zlína na kole i ředitel Městské policie Nový Jičín Jiří Klein," doplnil tiskový mluvčí hasičů.

Jízda pro Martina není primárně určena jen hasičům. Jakýkoliv zájemce či cyklo nadšenec se může do pelotonu v rámci kterékoliv etapy připojit a absolvovat akci podle svých individuálních možností. Cíl cykloakce je přichystán na středu 20. května, kdy všichni účastníci dorazí na Masarykovo náměstí v Novém Jičíně. Právě na tomto místě se hasiči chystají předat peněžní dar svému kolegovi ze složky IZS, strážníkovi novojičínské městské policie Martinu Davidovi.