Taktická cvičení hasičů se konají pravidelně. Jejich cílem je natrénovat zásahy u různých mimořádných situací, jako jsou hromadné nehody, povodně, rozsáhlé požáry a další nečekané události. Jedno takové cvičení se uskutečnilo také tento týden na řece Lubině ve Skotnici.

„Přestože letošní jarní počasí vykazuje deficit vody a srážek, hasiči musí být připraveni i na nenadálé povodně a zvyšování hladin místních toků," zdůvodnil cvičení Petr Kůdela, tiskový mluvčí krajských hasičů. Do akce se zapojilo sedmnáct profesionálních požárníků ze dvou stanic Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje, konkrétně to byli muži z Nového Jičína a Bílovce.

Těžko na cvičišti, lehko na bojišti

„Námětem cvičení byl vzestup vodní hladiny na řece Lubině po dlouhodobých deštích. Hasiči trénovali výstavbu hráze z velkých gumopryžových vaků, které se napouštějí vodou. Protože do rozvodněné řeky nad Skotnicí unikly ropné látky, cvičili hasiči také stavbu norných stěn," popsal dále akci Petr Kůdela.

Jedním z cílů cvičení bylo zdokonalit se v používání technických prostředků z méně využívané techniky, jimiž jsou třeba protipovodňové kontejnery. Dalším úkolem hasičů bylo také prověřit součinnost obou zasahujících stanic.

O tom, že hasiči podobné tréninky absolvují docela často, svědčí jejich výčet. Jedno z posledních cvičení se uskutečnilo na přehradě v Bílovci, kde hasiči v únoru trénovali záchranu osob z ledu a ledové vody, a na podzim loňského roku zase kvůli požáru evakuovali domov pro seniory v Bílovci. Také v tomto případě se jednalo o cvičení.