VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Hezcí upekli obří ucho, připsali si další rekord

Štramberk - Zase o kousek blíže svému snu jsou pekaři Hezcí ze Štramberka. V sobotu totiž upekli maxiucho o průměru 161 centimetrů. Jejich cílem je ale zdolat dvoumetrový průměr.

23.6.2008
SDÍLEJ:

Obří kornout z perníku zmizel z velké kulaté podložky během několika vteřin. Přihlížející si nenechali ujít příležitost k ochutnání veleucha.Foto: Deník/Ellen Weissbrodová

Oproti minulým letům Hezcí letos postupovali více takticky. Než se pustili do největšího pečeného kornoutu, upekli dvě zkušební ucha, jedno o průměru 90 centimetrů a druhé mělo průměr 140 centimetrů.

„Ke zdárnému upečení vede mnoho faktorů, jako je podsypání či síla těsta. Hlavně však záleží na schopnostech Hezounů,“ sdělil jeden z trojice bratrů Karel Hezký. „Letos nám velice pomohl pečící papír z Německa, který jsme sehnali přes jednu firmu. Je dvoumetrový a je v celku. Loni jsme pečící papír o šířce 30 centimetrů podlepovali a nebylo to ono, trhal se,“ podotkl Karel Hezký, jenž společně s bratry a příbuznými loni upekl veleucho o průměru 147 centimetrů.

Také letos se rekordní maxiucho peklo na největší pánvi v republice, která má průměr dva metry, je z nerezové oceli a váží 130 kilogramů. Aby ucho drželo klasický tvar kornoutu, museli Hezcí zajistit i speciální formu. „Tu nám vyrobili v Kopřivnici,“ doplnil Karel Hezký.

I když letos chyběli komisaři z pelhřimovské agentury Dobrý den, kteří by rekord oficiálně uznali, devítičlenný tým pekařů Hezkých měl ze zdařilého pokusu nemalou radost. „Pro nás to rekord je a je to super pocit. Až budeme zdolávat ještě větší průměr, komisaře přizveme,“ sdělil autor nápadu s veleuchem Ladislav Hezký. „Je to skvělý pocit,“ podpořil bratra Lumír Hezký. „Práce, která tomu předcházela, je zúročena. Jsem rád, že se to povedlo a zvládlo,“ doplnil Karel Hezký, na kterého navázal sedmiletý synovec František. „Bylo to príma,“ dodal.

Stejně jako loni si desítky přihlížejících přišly na své. Všechny tři pečené pochoutky si lidé mohli rozebrat a ochutnat. Například po největším maxiuchu se doslova zaprášilo. Do patnácti sekund po něm nezbylo ani památky.

Autor: Ellen Weissbrodová

Místo události:
23.6.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Divoké prase, ilustrační foto.

Proti africkému moru bojují i vojenští veterináři z Hlučína

Ilustrační foto

Supervýhodná nabídka? Pět tipů, jak nenaletět při zhodnocování peněz

Ondrášek jako první v republice bude lékaře učit, jak pomáhat při umírání

Ostravský mobilní hospic Ondrášek získal akreditaci k výuce paliativní medicíny. Je prvním českým zařízením svého druhu, jež začne vzdělávat lékaře toužící pomáhat pacientům nejen při uzdravování, ale i při umírání.  

Den D se přiblížil. Ve čtvrtek se rozhodne o osudu OKD

Karvinsko – Už ve čtvrtek se sejdou věřitelé společnosti OKD, která je od loňského května v insolvenci, aby rozhodli o osudu největší těžební firmy v zemi a tím i budoucnosti jejích zaměstnanců.

Zraky lidí poutal k obloze obrovitý nákladní letoun Ruslan

FOTO+VIDEO/ Hluk čtyř motorů letounu blížícího se k přistání na ostravském letišti poutal k obloze zraky lidí na trase od Opavy přes Bílovec, Frýdek-Místek, Havířov, Šenov či Ostravu.

Proč nejezdí vlaky rychleji

Například na frekventované trase Praha - Ostrava trvala téměř celou druhou polovinu 20. století cesta až šest hodin. Dnes jsou to pouhé tři hodiny a cesta je mnohdy díky servisu jednotlivých dopravců a moderním vozům spíše relaxem.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení