Přestože v nížinách se nyní teploty pohybují nad nulou, v horských střediscích leží na sjezdovkách minimálně půlmetrová vrstva sněhu a vlekaři hlásí dobré lyžařské podmínky, i když se vyšší teploty na kvalitě sněhu projevily. Připraveny jsou i stopy pro běžkaře. Ti by si však měli dát pozor, protože sníh je nyní mokřejší a těžší. Záchranáři beskydské horské služby proto turistům příliš nedoporučují hřebenové túry a pohyb ve volném terénu.

Stále nejvyšší sněhová pokrývka – 177 centimetrů – je na Lysé hoře. Podle vlekaře Břetislav Klimánka se tu podle zájmu bude lyžovat nejméně do poloviny dubna.

Rovný metr sněhu a perfektní podmínky hlásí Bílá-Mezivodí. V pátek a v sobotu si tu můžete zalyžovat i večer, provoz končí až ve 20,30 hodin. Ve skiareálu Bílá budou o víkendu na sjezdovce Zbojník Univerzitní republikové závody FIS UNI a trať bude pro veřejnost uzavřena. Všechny ostatní sjezdovky však jsou v provozu a upraveny budou i okruhy pro běžkaře.

Rovněž na Pustevnách stále ještě leží více než půlmetrová vrstva sněhu. „Návštěvnost, pokud to mám srovnat s loňským rokem, je určitě lepší, i když se letos díky sněhové nadílce lyžovalo téměř všude,“ říká šéf skiareálu Jan Mikeska. Dobrou zimu si pochvalují i Mosty u Jablunkova, kde jsou v provozu stále všechny sjezdovky i vleky včetně bobové dráhy. Vzhledem k tomu, že o víkendu končí hlavní sezona, bude se tu již od pondělí lyžovat za mimosezonní ceny.

Lyžování bez čekání

Lyžování bez čekání nabízejí Sviňorky na Morávce, Visalaje, Řeka, Zlatník i lyžařské areály v Dolní a Horní Lomné. V nižších polohách však sněhu valem ubývá. „Zatím se ještě stále lyžuje, ale sníh je už hodně měkký. O víkendu se však má podle meteorologů opět ochladit. Aktuální stav máme na našich webových stránkách,“ říkají provozovatelé lyžařského areálu Hrádek ve Slezsku.

Ač to zní téměř neuvěřitelně, stále se ještě lyžuje i v blízkosti Ostravy. „Sjezdovka upravena, 40 až 80 centimetrů sněhu, mimo sjezdovku nula. Tak jsme se na ten sníh nadřeli a teď zeje prázdnotou. Zapomeňte ještě chvíli na kola a přijedte si zalyžovat,“ zvali ještě včera provozovatelé skiareálu na Vaňkově kopci. Rovněž na Skalce se i přes oteplení ještě stále lyžuje. „O víkendu to již bude naše poslední lyžovačka. Pak již ukončíme sezonu,“ tvrdí vlekaři. Ski areál Slatina v podhúří Oderských vrchů však již svou první lyžařskou sezonu v tomto týdnu ukončil.

Jeseníky: pozor na laviny

Dobré sněhové podmínky nabízejí milovníkům zimních sportů i horské areály v Jeseníkách. V nejvyšších moravskoslezských horách však stále platí třetí stupeň lavinového nebezpečí.

Nejvíce přírodního sněhu, až 125 centimetrů, je už tradičně na nejvýše položené Ovčárně, v nižších oblastech je od padesáti do osmdesáti centimetrů. Všechny sjezdovky jsou v provozu na Červenohorském sedle, pro běžkaře je sjízdná trasa směr Ovčárna, Švýcárna a Vřesová Studánka. Na Ramzové leží pětašedesát centimetrů a v provozu je nová čtyřsedačková lanovka. „Sněhu je dost a podmínky jsou parádní. Budeme lyžovat až do dubna,“ je převědčen majitel skiareálu Proskil v Branné Rostislav Procházka. S končícími jarními prázdninami však ubývá návštěvníků. „Je znát, že se už sezona blíží k závěru,“ shodují se provozovatelé vleků.