Po stavebních úpravách fasády, výměně oken a vstupních dveří nebo po rekonstrukci některých salonků v prvním poschodí, se tentokrát hotel v centru města dočká dalších oprav sociálního zařízení v hotelových pokojích a u salonků.

„S rekonstrukcí sociálních zařízení Hotelu Praha jsme započali už vloni. Tehdy jsme opravili dvanáct koupelen a toalet na hotelových pokojích a také hygienické zázemí zaměstnanců kuchyně,“ uvedla Blanka Zagorská z odboru majetku, rozvoje a investic novojičínské radnice.

Dodala, že letos se zaměří na dalších deset koupelen, včetně toalet, které dostanou nové obklady, novou dlažbu a také sanitární keramiku.

To však ale zdaleka nejsou jediné současné opravy v interiéru secesního skvostu Nového Jičína.

Šenovský podnik VOP CZ představil dvě bojová vozidla vyáběná ve spolupráci se společností NIMR Automotive.
Novinka ve stáji VOP CZ: NIMR zvládá i nejtěžší terény

„Mění se také elektroinstalace, vzduchotechnika, rozvody vody a odpady,“ potvrdila mluvčí města Marie Machková s tím, že na stavební práce padne na 4,6 milionu korun.

Stavební práce by měly skončit v druhém prázdninovém měsíci. Veškeré úpravy totiž probíhají za běžného provozu hotelu.

Město Nový Jičín má Hotel Praha, jenž pochází z konce 19. století a je prohlášen za kulturní památku, ve svém majetku od počátku roku 2013. Od té doby do něj radnice investovala už bezmála 15 milionů korun.

„Do současnosti se na budově vyměnila okna, sanovaly se podlahy a schodiště, krovy, opravil se světlík v jídelně, střešní římsa a vstupy do hotelu a restaurace,“ popsala práce na historické budově za uplynulá léta Marie Machková.

S finančně náročnými opravami historického objektu výrazně městu pomohly dotace, a to jednak z ministerstva kultury, a také z Moravskoslezského kraje. Tyto dotace pokryly zhruba čtvrtinu celkových nákladů. Na konci této etapy rekonstrukce by se ale novojičínské radnici konečně měly investované peníze postupně navracet.

„Po dokončení této právě probíhající etapy rekonstrukce se podle smlouvy uzavřené s provozovatelem Hotelu Praha výrazně zvýší nájemné a investované peníze se pomalu začnou městu vracet,“ poznamenal starosta Nového Jičína Jaroslav Dvořák.

Snímek z velkého dětského centra Krokodýlek, otevřeného v bývalé tovární hale v Olomouci. Ilustrační foto..
V Bílovci by mohl stát velkolepý zábavní park