„Je to super, mnohem lepší, než to bylo předtím!“, „Nejlepší je ten trávník. Je sice úplně divný, protože to prý není opravdová tráva, ale je nejlepší z toho všeho.“ Tak reagovaly děti, které se zúčastnily sobotního slavnostního otevření víceúčelového sportovního areálu u Základní školy Dr. Milady Horákové.

Hřiště přišlo na zhruba 6 milionů korun. Většinu nákladů se podařilo pokrýt z evropských fondů, svůj díl přidala i společnost Brose, a tak si žáci, a brzy i širší veřejnost, mohou užívat například umělého trávníku, volejbalové hrací plochy, kvalitní běžecké dráhy, doskočiště a dalšího vybavení. „Hřiště bylo v žalostném stavu. Asfaltový povrch samá bublina, trávník byl samý drn, skok daleký jsme neměli vůbec, sprintovat jsme neměli kde, běhávali jsme kolem školy mezi lidmi, a přitom jsme sportovní škola,“ posteskl si ředitel školy Lumír Pospěch, který, dle svých slov, začal po realizaci projektu jako ředitel nový život.

Kromě sportoviště budou v tomto měsíci instalovány také dvě unimobuňky, v nichž se bude nacházet sprcha, WC a šatny. Tohoto zázemí budou moci využívat také rodiče s dětmi ze sousedního dětského hřiště. O dodržování rozvrhu a stanovených pravidel se budou starat dva správci. „Přes zimu, kdy bude hřiště uzavřeno, budou dělat ve škole vše, co je třeba, a budou k dispozici také všem příspěvkovým organizacím,“ doplnil Lumír Pospěch.

Předběžně bude provoz na hřišti vypadat tak, že od rána do zhruba 15. hodiny bude hřiště sloužit potřebám základní školy a také církevní školy, odpoledne pak bude otevřeno pro veřejnost. Otevřeno bude rovněž o víkendech.

Kromě hřiště si mohli návštěvníci prohlédnout také modernizované učebny, jako například učebnu fyziky a chemie, multimediální učebnu nebo tréninkový taneční sál. Tato rekonstrukce, včetně výměny elektroinstalace, přišla na zhruba stejnou částku jako sportovní hřiště.

Dalším krokem by mělo být zateplení, výměna oken a zešikmení střechy na škole. „Díky změnám ve vládě byla ale podpora veřejným budovám stažena a zrušena. Město má však projekt stále připravený, a dokonce i znovu podaný, a je velká naděje, že to vyjde,“ uzavřel s nadějí v hlase ředitel školy.