Objekt školky U Sýpky je centrální budovou, ve které jsou čtyři oddělení. Navíc v ní sídlí městská knihovna. Město mělo v plánu opravu střechy, zateplení a výměnu oken. Jenže loni se objevily informace, že v některých školních budovách, na jejichž stavbu byl použit boletický panel, stejně jako u fulnecké školky, se objevil azbest. „Když nám přišlo oznámení, že máme přiznanou dotaci z programu Zelená úsporám na zateplení, chtěli jsme předejít případným vícenákladům. Proto jsme odebrali vzorek a zjistilo se, že obsahuje azbest," uvedla Radka Krištofová, vedoucí odboru investic a životního prostředí fulnecké radnice, a doplnila, že celkové náklady na plánovanou výměnu oken, zateplení, opravu střechy a odstranění boletických panelů tak činí podle předběžných výpočtů 14,5 milionu korun, přičemž 3,9 milionu korun je zmíněná dotace.

Před zastupiteli Fulneku, kteří se kvůli této problematice sešli na mimořádném zasedání, tak stálo rozhodnutí, zda pokračovat v tomto projektu, nebo ukončit s projektantem smlouvu, a tím přijít o 75 tisíc korun a v podstatě odsouhlasit výstavbu zcela nové školky. Jako příklad si vzali objekt školky z Poříčan u Prahy, která je z montovaných prvků. Jedno oddělení vyšlo na 4,5 milionu korun, dalšího půl milionu stály úpravy terénu. Fulnečtí tak musí počítat s část kou kolem dvaceti milionů korun. I proto v této záležitosti panovaly a panují rozporuplné názory. Například zastupitel Jiří Dener byl pro dokončení započatého projektu, neboť podle něj se město zbytečně vzdá čtyř milionů dotace. Mnozí zastupitelé ale v tomto případě viděli velké nebezpečí ve vícepracích. „Je třeba si uvědomit, že tam bude plno vícenákladů, elektřina, odpady, voda," nastínil zastupitel Václav David. Jiní zastupitelé argumentovali tím, že nová školka i s případnou koupí pozemku sice vyjde dráž, ale bude nová a zřejmě i méně nákladová.

V obrovské budově školky sídlí v přízemí také městská knihovna. Ta se zřejmě bude muset přestěhovat.

V Mateřské škole U Sýpky ve Fulneku jsou čtyři oddělení. Foto: Deník/Ivan Pavelek

Zastavení projektu nahrávala i další skutečnost. Město totiž má v plánu pro rok 2013 zateplení jedné ze základních škol. Přitom by muselo zvládnout i rekonstrukci a zateplení školky. „Když tu akci v příštím roce zahájíme, aby bylo vše splněno pro získání dotace, tato musí být vyúčtována do konce září a musí být vše za placeno. Ty čtyři miliony jsou pěkná částka, ale my nevíme, jaké budou vícenáklady, a rozpočet se může dostat do problémů. Bylo by to hodně napjaté," upozornila vedoucí finančního odboru Vlasta Kovačičová s tím, že rok 2014 už bude mnohem volnější. Podle starostky Fulneku Jany Mocové je navíc šance, že právě v tom roce má být z programu Zelená úsporám uvolněna částka na stavbu nových školských budov. „Volala jsem na Státní fond životního prostředí a tam mi řekli, že ještě nemají bližší informace, že budou v březnu," poznamenala starostka.

Po téměř hodinu a půl dlouhé diskusi zastupitelé odsouhlasili ukončení projektu na rekonstrukci školky devíti hlasy z celkového počtu patnácti. Školka U Sýpky tak ještě minimálně rok bude fungovat v nezměněném stavu. Pak možná zmizí ze zemského povrchu.