Na webových stránkách města Nový Jičín je k dispozici odkaz pro přístup do aplikace s názvem Utility Report. Jeho prostřednictvím může každý, kdo chce stavět nemovitost či na pozemku provádět terénní úpravy, velmi jednoduchým a rychlým způsobem zaslat žádost o vyjádření k existenci sítí všem správcům technické infrastruktury. Nutné záležitosti tak člověk vyřídí z pohodlí domova nebo kanceláře během krátké chvíle prostřednictvím internetu.

„Cílem této služby je zjednodušit agendu spojenou s procesem "vyjádření k existenci sítí", které potřebuje každý stavebník, investor, firma či projektant. Aplikace žadatele systematicky sama vede k vyplnění formuláře," řekl informatik městského úřadu Jiří Sobotík. Na základě vyplněného formuláře aplikace rozešle elektronickou žádost všem správcům sítí, kteří jsou pro dané území aktivně zapojeni do této nové služby.

„Pro ostatní správce inženýrských sítí, kteří prozatím neumožňují příjem žádostí touto formou, jsou vygenerovány PDF soubory. Ty si občan může vytisknout a doručí je správci poštou nebo osobně. Vytvořená žádost je v souladu s platnou legislativou," dodal Sobotík.

Stačí jen internet

Jak dále informuje mluvčí města Marie Machková, byl ve spolupráci s provozovatelem služby pro území, které spravuje náš úřad jako obec s rozšířenou působností (ORP), sestaven takzvaný registr správců, což je aktuální seznam správců, jejichž inženýrské sítě se na území ORP Nový Jičín vyskytují.

„K podání žádosti postačí připojení na internet a běžný webový prohlížeč. Ovládání aplikace je jednoduché, intuitivní a je doplněno nápovědou pro jednotlivé kroky," zdůraznil dále Jiří Sobotík. Největší výhodou aplikace je možnost hromadného vytvoření žádostí pro více správců sítí najednou.

„Žádosti jsou na základě územního určení stavby zpracovány tak, aby žádný subjekt nebyl opomenut a zároveň, aby správci technické infrastruktury nebyli oslovováni nadbytečně. Nová služba tak šetří čas a náklady stavebníkům i správcům sítí," poznamenala mluvčí.

Podrobnější informace o službě jsou na stránce: www.mawis.eu.