Dobrý den. Chtěl bych se zeptat na váš názor ohledně výšky pojistných limitů u povinného ručení. Mám již starší auto, se kterým jezdím hlavně v okolí svého bydliště, a po dálnicí jedu maximálně 2x ročně. Myslím si, že nejnižší limit je pro mě dostačující. Je má úvaha správná?

Dobrý den pane Masný.

Mnohamilionové škody z povinného ručení jsou bohužel stále častější. Svojí výší často překonávají zákonné limity.

Nejnižší zákonný pojistný limit, 35 milionů korun, pro škody na zdraví i na majetku tak nemusí představovat dostatečný způsob ochrany.

Vysoké náklady generují především škody spojené s jakoukoli újmou na zdraví. Příkladem může být nehoda osobního automobilu s motocyklem, na němž jedou dva mladí lidé. Po střetu oba utrpí vážné zranění s trvalými následky a náklady na pojistná plnění se mohou vyšplhat až přes devadesát milionů korun. V případě této nehody bude pojišťovna mladým lidem hradit po zbytek jejich života, kromě jiného, bolestné, ztížení společenského uplatnění, náklady na osobní péči, úhradu za ušlý výdělek a náklady na rehabilitaci, lázně a další speciální zdravotní pomůcky.

Výjimečné nejsou ani případy, kdy se střet dvou vozidel obešel bez vážných zranění, a přesto škoda atakovala hranici sto milionů korun. Řidič stařičké škodovky totiž způsobil nehodu, při níž havaroval kamion převážející náhradní díly do nedaleké továrny. Kvůli zničení těchto náhradních dílů byla ohrožena výroba a ušlý zisk továrny představoval právě škodu ve výši zhrub 100 milionů korun.

Pane Masný, na těchto dvou příkladech vidíte, že nízká výše zákonných limitů může viníkovi dopravní nehody způsobit nejen psychické, ale i finanční problémy do konce života. Nezáleží přitom na tom, zda má nový silný vůz, se který jezdí často po celé republice, nebo stařičkou škodovku pohybující se jen v rámci okresu.

Dobrou zprávou pro vás ale je, že rozdíl mezi cenou za minimální limity a limity ve výši 100 milion korun může být v rozmezí 30 Kč 125 Kč, podle výkonu, objemu, typu…..automobilů. Tyto částky nejsou sice zanedbatelné, ale myslím si, že vzhledem k dalším nákladů, které musíme v souvislosti s provozem našich aut vydat, ani astronomické.

Přeji vám mnoho šťastných kilometrů bez nehod.

Ing. Michaela Janovská, nezávislý finanční poradce společnosti Akropol