Zvyků bylo kdysi hodně, ani je nejde všechny vyjmenovat, aniž bychom na nějaký zapomněli. Ale dnes je jenom beránek, vajíčka a pomlázka. Kdysi chodili kluci po vesnici a házeli holky do potoka a koledníků bylo taky víc. Dostávali opravdová vajíčka a ne ta čokoládová. Holky by měly mít šanci utéct výprasku, který na ně čeká. A kluci by si to sladké měli zasloužit a ne že jenom přijdou, trochu nás zbijou a dostanou čokoládu. Už to není ani církevní svátek. A co z toho máme my, holky? Jenom modřiny od tataru, opíchané nohy od jalovce a smrdíme směsí voňavek. 

Klára Petrová 8. C

Podle mě jsou Velikonoce svátky, které se slaví jen napůl. Lidé už nemají důvod dodržovat Popeleční středu, Pražnou neděli a další svátky, protože už nemusí šetřit jídlem, stačí zajít do obchodu. Stává se z toho komerční svátek. Stále chodí lidé na šmigrust, protože mají důvod tento zvyk dodržovat, na rozdíl od Popeleční středy…

Otakar Jurečka 8. C

Tradice a obyčeje jistě patří ke kultuře daných zemí či národů a jejich ctění či tolerování je nutné. Jenomže je třeba si také uvědomit, že tradice pocházejí z dob našich předků, čili v moderní společnosti už nemají téměř žádné uplatnění. Některé tradice jsou banální až nesmyslné. Z dalších tradic bychom se však mohli poučit. Dnes téměř nikdo nezná skutečný smysl Velikonoc. Myslím, že každý by si měl najít svou tradici.

Šimon Hauser 8. C

Připadá mi, že z tradic zůstalo tak pečení beránka nebo mazance, občas někdo maluje vajíčka, kluci chodí na pomlázku a věřící do kostela na mši. My doma Velikonoce vůbec neslavíme. Vždycky jedeme někde na prodloužený víkend, babička nám dá beránka a nic víc. Pro mě jsou Velikonoce úplně bezvýznamné. Ale kdysi je lidé hodně prožívali a určitě to mělo svoje kouzlo. Asi se už tolik neslaví proto, že méně lidí chodí do kostela, není tolik času a lidé si zvykli slavit čas sami se svou rodinou a ne jako kdysi, kdy se sešlo plno lidí a všichni se spolu bavili.

Pavlína Mertová 9. A

Velikonoční svátky dost prožívám. Den před Velikonocemi mamka večer peče beránka. Ráno kolem sedmé hodiny mě a bráchu vzbudí taťka, vytáhneme si potichu tatary a jdeme vyšmigrustovat mamku. Hodíme ji do vany a umyjeme a taktéž od bráchy přítelkyni. Poté sejdeme do prvního patra, kde máme nachystané sladkosti a peníze. Posnídáme a jdeme na rodinu. U rodiny dostaneme většinou peníze. Potom se rozejdeme ke srazu a s kámoši chodíme po spolužačkách a známých, ale většinou nikdo neotevře. Jak přijdeme ze šmigrustu, spočítáme si peníze a rozdělíme sladkosti.

Patrik Mička 7. A

Kdysi se Velikonoce ctily více, než je tomu dnes. Lidé se na ně těšili. Dnes už na to většina lidí kašle a naši jsou doma před televizí nebo na počítači. Na Velikonoce by se měl vypnout elektrický proud.

Zdeněk Kocián 8. C

Velikonoce nemám moc ráda. Jediné, co je na tom dobré, je, že se nemusí tři dny do školy. Na Velikonoce bylo hodně tradic, ale teď jich zbylo jen pár. Chtěla bych, aby se některé zvyky vrátily, jako například Zelený čtvrtek. Velikonoce ale nemám ráda, protože nás kluci začnou mlátit tatarem nebo nás dají pod vodu a my jim za to máme ještě něco dát.

Aneta Šturalová 8. C

Velikonoční pondělí je boží den pro kluky. Poprvé můžou kluci mlátit holky a holka je nemůže zbít. Nejlepší na tom je, že holku hodíte do vany, zmlátíte ji tatarem a ona vám za to něco dá. Holky se někdy bojí a neotvírají, což je špatné. Velikonoce by se neměly rušit, je to jediný svátek mužů a je to boží. Holky si myslí opak, ale aspoň jsou několikrát umyté a zřízené.

Tomáš Hrachovec 7. A

O Velikonocích stíháme, nebo spíše musíme, i uklízet, upečeme beránka, ale i kupovaný je dobrý. Tatar sice uplést neumím, ale už asi čtyři roky používám ten stejný, akorát se na něm každý rok vyskytne více mašliček.

Petr Káňa 7. A

Blíží se velikonoční svátky. Jsou to dny, které jsou zábavnější pro kluky než pro holky, které kluci bijí tatarem nebo jalovcem po zadku. Začíná mánie v nakupování sladkostí a ozdob pro koledníky. Je to den pro mě nejhorší.

Lenka Špačková 7. A

Myslím si, že hodně lidí už skoro nic z Velikonoc nedodržuje. Pro mě jsou některé ty zvyky divné, třeba otvírání pokladů na Velký pátek, nebo že nám celý rok zůstane mračení. Lidé, spíše kluci, dodržují už jenom to Velikonoční pondělí a vůbec nevědí, co to Velikonoce jsou. Lidem se nechce, to je ten důvod…

Zdislava Fialková 8. C

Podle mě Velikonoce pomalu, ale jistě umírají. Ale mně to nevadí, já je totiž nemám ráda. Na Velikonocích je nejlepší beránek, toho miluju, a samozřejmě to, že se nejde do školy. Nemám je ráda, protože musím brzo vstávat, protože kluci přijdou brzo ráno, a mamka má jen nervy kvůli úklidu. Kluci kolem mě se ládují sladkostmi a já mám jenom beránka. Ale je dobrý…

Veronika Šaradyová 8. C

Kdysi musel každý kluk chodit na šmigrust, holky se házely do potoka, dostávaly rány jalovcem… A teď? Většina kluků je zdechlá vyjít ven, raději budou sedět u počítače. Jo, někteří takoví nejsou, ale není to takové jako kdysi. Kluci vezmou skleničku studené vody, vylijí ji na holky, a to jsou celé Velikonoce. Zajímalo by mě, jaké to bude za pár let. To už asi budou všichni sedět doma a ani noha nevyjde ven. Anebo to dospěje k závěru, že budou Velikonoce virtuální.

Monika Boháčová 9. A

Už se těším, jak budu chodit po Frenštátu s pomlázkou a batohem na ukořistěná vajíčka, perníky a různé sladkosti, které dostanu od holek. Z vajíček, co dostanu, doma okamžitě udělám výtečnou vajíčkovou pomazánku. Se sladkostmi se doma možná rozdělím a po tom, co obejdu Frenštát, se pojede za babičkou pro další dobroty. A až se půjde spát, tak určitě nebudu spát s prázdným žaludkem.

Vojta Syrovatka 7. A

Letos Velikonoce NESLAVÍME. Tímdle chci říct, že jestli to čtou kámoši a spolužáci, jestli přilezete ke mně, vytáhnu kýbel s vodou a budete celí mokří. PS: jedeme na pouť, tak nechoďte, nemá to cenu.

Lucie Kotrbová 7. A

My Velikonoce nějak moc neslavíme. Akorát když mě někdo z rodiny nebo kamarádů vyšlehá, tak jim něco dám, a to je asi tak vše. V minulosti se to slavilo hodně, ale teď bych řekla, že už se to moc neslaví. Myslím, že za pár let se to nebude slavit vůbec a někteří lidé to nebudou ani znát. Myslím si, že je to škoda, když to nebudou znát. Přichází o dost věcí a někdy je to i sranda. Třeba když spíte a najednou vás někdo v sedm ráno vezme na ruky a hodí vás do vany plné studené vody. To je fakt velký šok, ale je to i sranda.

Veronika Horáčiková 9. A