Spor s nájemcem areálu hradu Trúba, který za podpory některých podnikatelů tvrdil, že uzavřením Jaroňkovy útulny kvůli rekonstrukci dojde k ovlivnění turistické sezóny i podnikatelských aktivit nájemce – toto téma se v souvislosti s areálem štramberského hradu Trúba omílalo v uplynulých dvou letech, nejen ve Štramberku mnohem častěji, než cokoliv jiného.

Přečtěte si také: Štramberský hrad zahajuje novou sezonu

Město i z toho důvodu plánovanou rekonstrukci Jaroňkovy útulny odložilo a až novému vedení Štramberku se podařilo prosadit dodatek ke smlouvě, díky kterému mohlo město pronajatou část zpět převzít do své správy a počátkem března 2015 také předat horní část areálu k rekonstrukci.

„Jsem rád, že to tak je. Nemusíme tak nikomu nic vysvětlovat, a když bude potřeba to kvůli něčemu zavřít, tak to zavřeme," poznamenal pro Novojičínský deník starosta Štramberku David Plandor při oficiálním otevření Jaroňkovy útulny po rekonstrukci, které se uskutečnilo ve čtvrtek 14. dubna.

Markrabě moravský s doprovodem

Odpoledne došel mezi přítomné pod Trúbu markrabě moravský Jan Jindřich s doprovodem, a po krátké řeči předal zlatý klíč starostovi, aby místo užíval ku prospěchu města i celé Moravy.

Z roku 1359, kdy byl Štramberk založený, se všichni přenesli zpět do 21. století.

Vedoucí oddělení kultury Anna Rašková přečetla z knihy z roku 1920, kterou vydal klub českých turistů Štramberk pod názvem Štramberk Kotouč názory na název hradu Trúba. Z citací vyplynulo, že mnohým tehdejším štramberským občanům připomínalo jméno spíše urážku – Trúbu.

Poté se David Plandor chopil šampaňského, kterým zkropil vstup do Jaroňkovy útulny, přestřihl pásku a pozval všechny dovnitř. Tam připomněl, že pojem Jaroňkova útulna se v posledních dvou letech skloňoval v médiích poměrně často.

Obnova interiéru podle fotografie

„Nechci se vracet k tomu, co bylo v minulosti, ale chci vyzdvihnout skutečnost, že ač byly problémy, podařilo se nám to dotáhnout do stavu, ve kterém dnes jsme. Máme objekt, který je velmi kvalitně a přesvědčivě zpracovaný podle toho, jak vypadal ve dvacátých letech minulého," uvedl David Plandor.

Místostarosta Štramberku Oldřich Škrabal poté přiblížil práce, které dodavatelská firma na objektu provedla.

„Cílem projektu byla celková obnova Jaroňkovy útulny, včetně obnovy interiéru dle dobové fotografie z roku devatenáct set dvacet pět, včetně restaurování původní výmalby," nastínil Oldřich Škrabal.

K výmalbám se ještě vrátil starosta Štramberku, jenž připomněl, že některé se objevily až po odstranění svrchních maleb.

„Dvě zástupkyně institucí zabývajících se památkami se vyjádřily, že se toto dílo velice povedlo a že máme možnost uspět v různých soutěžích o památku roku a podobně. Stejně tak vyzdvihly kvalitu a provedení židlí, které byly vyrobené podle dobových fotografií," doplnil David Plandor, který také poděkoval vystupujícímu souboru Ogaři a členům divadelních spolků Pod věží a Kotouč.

Jaroňkova útulna by měla sloužit nejen jako místo, kde si příchozí na Trúbu koupí vstupenku či suvenýr. „Chceme tady dělat různé akce, besedy i koncerty," sdělila pro deník Anna Rašková s tím, že prostor dostane i loutkové divadlo pro děti.

Více o Jaroňkově útulně přineseme v úterním vydání týdeníku Region.