Jak hodnotíte rok 2012 ze starostovského křesla? Jaké priority se v Novém Jičíně podle vás podařilo zrealizovat a naopak co se nepodařilo?

Velmi pozitivně. Podařilo se nám získat 62 milionů korun na dotacích na 16 projektů, a to v době, kdy končí programovací období EU a finanční zdroje jsou téměř vyčerpány. Úspěšně proběhla reorganizace městského úřadu a transformace bytového podniku. Elektronické aukce nám ušetřily 17,5 milionu korun. Ve velmi přátelském tónu proběhlo dokončení osamostatnění obce Libhošť od Nového Jičína a vypořádání smluvních závazků mezi oběma stranami. Došlo k odkanalizování místní části Loučka a Žilina, byl odstraněn železniční svršek ze zrušené trati Nový Jičín Hostašovice a byl vypracován projekt na stejnojmennou cyklostezku. Za důležité považuji i převzetí hotelu Praha městem. Otevřeli jsme ve městě novou sociální službu nízkoprahové zařízení Bunkr pro děti a mládež, noclehárnu a denní centrum pro lidi bez domova. Bylo sloučeno kino s městským kulturním střediskem, pokračovaly další etapy revitalizace a regenerace sídlišť. Kvůli energetickým úsporám byly zatepleny některé školy a další to čeká v příštím roce. Jsme jedním z prvních měst, kterému se povedlo vypracovat metodiku rozdělování peněz, plynoucích z provozování heren, mezi sportovní, kulturní, školskou a sociální oblast. Přesně před rokem jsme začali vydávat a roznášet Novojičínský zpravodaj občanům zdarma. Oživili jsme náměstí farmářskými trhy a dalšími jarmarky, podpořili jsme tak drobné podnikatele, kteří měli stánky pro tyto účely letos zdarma. Nabízíme jim nebytové prostory v majetku města. Osobně považuji za velmi důležitou komunikaci s největšími zaměstnavateli ve městě, zejména s vedením Autopalu. V areálu tabačky se začne stavět obchodní centrum s hobby marketem. Samozřejmě, že uplynulý rok přinesl i neúspěchy. Nebyli jsme úspěšní v žádosti o dotaci asi u dvou projektů. V každé práci a i ve městě je prostě stále co zlepšovat.

Jak hodnotíte transformaci městského úřadu, která proběhla v uplynulém roce, a jaká pozitiva to podle vás přineslo občanům města?

Reorganizaci městského úřadu a převod bytového podniku pod jeden z odborů města považuji za velmi dobrý krok, který stejně jako e-aukce přinesl velké úspory. Ročně město ušetří deset milionů korun. A přestože byl o deset procent snížen počet systematizovaných míst, nedošlo k újmě na pracovním výkonu zaměstnanců a úrovni služeb pro občany. Snažíme se, aby byl úřad k občanům vstřícný a přátelský, a doufám, že se nám to daří.

Příští rok si Nový Jičín připomene 700 let od svého založení. Můžete nastínit hlavní linii oslav?

Oslava tak významného data bude probíhat v podstatě po celý rok. Hned v lednu ji odstartuje koncert pěveckého sboru Ondrášek. K tomuto výročí bude vydána nová poštovní známka, publikace, čeká nás pokračování úspěšné výstavy spolku Arkáda, Akce těla II. Město má nový logotyp, který bude na propagačních předmětech, úřední korespondenci, plakátech a podobně, a bude toto výročí připomínat po celý rok, přibyla i cukrovinka města. V muzeu se připravuje výstava Hrady a opevnění Nového Jičína a pak další nazvaná 700 let Nového Jičína, kde budou zveřejněny historické listiny, které se vůbec nevystavují. V září historická vojska předvedou bitvu z třicetileté války, to už se dostáváme k městské slavnosti, která bude vyvrcholením celoročních oslav. V rámci slavnosti bude mít premiéru symfonie Moravia hudebního skladatele Jana Šimíčka, který také složí znělku Nového Jičína. Průběh oslav se bude po celý rok zaznamenávat a pak z toho vznikne dokumentární film.

Jaké jsou hlavní investice a projekty pro rok 2013?

V příštím roce náš čeká zprovoznění hotelu Praha a vypracování dokumentace přestavby jeho přístavby na kulturní dům. Začne se budovat expozice generála Laudona v návštěvnickém centru, byly vyčleněny peníze na projekt psího útulku. Bazén čeká rekonstrukce a modernizace. Otevře se nový separační dvůr, měla by začít stavba cyklostezky Nový Jičín Hostašovice, významné jsou pro nás i investice do místních částí. O výročí 700 let města jsem již hovořil. Také dojde k přestěhování dětí z Mateřské školy v Trlicově ulici do prázdných prostor na Základní škole Dlouhá, neboť budova školky je ve špatném stavu a nákladná rekonstrukce by neměla smysl. Tady přichází v úvahu zcela jiné, úspornější řešení.

V současné době jste možná mohl působit jako jeden z náměstků hejtmana Moravskoslezského kraje. Hned po krajských volbách jste se rozhodl, že zůstanete ve funkci novojičínského starosty. Nezapochyboval jste později nad tímto svým rozhodnutím?

Když se pro něco rozhodnu, tak si za tím stojím. Byl jsem u zrodu spousty projektů a rád bych je dotáhl do konce, neboť je považuji za přínosné pro město a jeho občany.

Prozradíte, na co se osobně těšíte v tomto roce nebo jaké máte své osobní přání pro rok 2013?

Těším se na miminko, které se nám počátkem nového roku narodí. Přál bych si někde najít více času na dítě a rodinu a abychom byli všichni zdraví.