Kniha vznikla jako společné autorské dílo. Kdo se na ní ještě podílel?

Tomáš Baletka, Renáta Kafková, Jaromír Pavlíček, Nina Pavelčíková a Jiří Urbanec. Každý z autorů pro svou dobu prošel různé archivy, například Okresní archiv v Novém Jičíně, Zemské archivy v Opavě, Olomouci, Brně, také v Praze, a někdo možná i zahraniční. Třeba já jsem byl v archivu v Krakově.

Co vlastně lze v nové knize o dějinách Nového Jičína nalézt?

Jsou to asi nejpodrobnější dějiny Nového Jičína. Od počátku města až po dnešek. Kniha mapuje situaci, jaká tady byla v pravěku, jak se vytvořilo panství Starý Jičín, a na tomto panství vznikl Nový Jičín. A pojednává o dějinách města do roku 2004.

Objevili jste něco nového nebo zajímavého?

Jsou tam zajímavá zjištění například o sporech právovárečných měšťanů s neprávovárečnými v sedmnáctém a osmnáctém století. Ten boj mezi těmi dvěma vrstvami občanů byl vlastně bojem o politickou moc ve městě. V devatenáctém století je tam rozbor městského zastupitelstva a městské rady. A to po stránce politické, sociální i náboženské. Je to jedna z nejhodnotnějších kapitol knihy vývoj města v devatenáctém století.

Čím jste se osobně zabýval vy?

Těmi nejstaršími dějinami města. Je tam zajímavé zjištění, že u počátku vzniku města stál král Jan Lucemburský, který pro Nový Jičín vydal v roce 1313 listinu na mýto. Podobnou listinu v témže roce vydal Jan Lucemburský pro královské město Olomouc. Je téměř totožná svým textem, což může nasvědčovat tomu, že původně se tady jednalo o založení Nového Jičína jako královského města. Ale to je jen domněnka.

Kde se kniha dá sehnat?

Ve většině knihkupectví.