To, co předcházelo jejich vzniku, jak složité psaní bylo a jak učitele zaměstnalo, Deníku prozradil vedoucí projektu Tvorby elektronických učebnic Jiří Sumbal.

Co bylo důvodem vzniku těchto nových učebnic?

Zejména potřeba mít učebnice takové, které budeme schopni plně využít. V technických oborech, které se na naší škole učí, totiž běžné učebnice mnohdy úplně chybí. Pokud jsou, tak jsou buďto drahé, a tedy nedostupné, anebo přespříliš obsáhlé.

Projekt Tvorba elektronických učebnic se týká zatím jen vaší školy?

Ano, pouze naše škola se do tohoto projektu zapojila. A to ještě ne celá, učebnice se tvořili pouze pro středoškoláky, tedy vyšší odborné školy se tento projekt nedotkl.

Jak dlouho se učebnice tvořily a co je výsledkem tohoto projektu?

Projekt trval rok, od června loňského roku do června letošního roku. Výsledkem je vznik čtyř desítek učebnic, a to v elektronické podobě. Pro představu, je to asi 2700 stran textu.

Učebnice tvořili pedagogové vaší školy? Jak složitý to pro ně byl úkol?

Učebnice opravdu tvořili jen a pouze naši pedagogové a musím říci, že jim to šlo výborně. Do projektu od začátku šli jen ti, kteří to opravdu chtěli dělat a na výsledku je to znát. Všichni zúčastnění prošli školením, aby věděli, jak na to. Poté jsme společně dali dohromady nápady a hlavní myšlenky a po roce práce je výsledek na světě. A myslím si, že stojí za to.

Dá se podle vás nějaká ze vzniklých učebnic ohodnotit jako nejzajímavější?

To se asi nedá, nechtějte to po mně. Něco jiného je přeci jen zajímavé pro ekonoma, něco pro technika, jazykáře. Ale když už to musí být, tak mě osobně přišla velmi zajímavá učebnice o elektronice od kolegy Hodslavského, protože tento předmět také učím. Myslím si, že toho, kdo se v daném oboru pohybuje, mohou nové učebnice zaujmout.

Kdy s učebnicemi začnete pracovat?

Klasicky je ve výuce začneme používat v příštím školním roce. Každopádně svou premiéru už mají takzvaně za sebou, protože je jejich autoři užili ve svých výukách, aby zjistili, jak se s tímto materiálem bude pracovat, a hlavně, jak na něj budou reagovat žáci. A reakce byly vesměs kladné

Budou učebnice využívány jen a pouze na vaší škole, anebo se chystáte svá „díla" nabídnout i jiným školám?

Myslím si, že je dost možné, že se naše učebnice dostanou i mimo naši školu. Začátkem dubna jsem tento projekt prezentoval na celostátní konferenci a už tam jsem zaznamenal zájem o naše „díla". Ozvali se z pražské průmyslovky, tak si myslím, že o učebnice zájem bude.