Oderští zastupitelé se na svém červnovém zasedání seznamovali se závěrečným účtem města za rok 2012. Některé zastupitele v něm zaujala položka, kterou město ročně vynakládá na psy, kteří jsou umístěni v tamním útulku. Opuštění pejsci vyjdou město ročně na čtyři sta tisíc korun, a to se některým zastupitelům moc nelíbilo. Přišlo jim to jako příliš vysoká částka.

Noemi Kulíková, vedoucí odboru životního prostředí, pod který oderská záchytná stanice pro psy spadá, však připomněla, že částka pro útulek je v rozpočtu uvedena už asi deset jedenáct let. „Jedná se o náklady na péči o psy, včetně krmení a dalších opatření. Za jednoho psa platíme šedesát korun za den. Ale je to částka, která se pohybuje na nejnižší úrovni v okolí. Někde bývá až stovka na den," uvedla dále Noemi Kulíková s tím, že v útulku bývá stabilně umístěno dvanáct až třináct psů.

Úklid

Na to se starosta Oder Pavel Matůšů otázal, kolik město vybere ročně na poplatcích za psy. Podle Noemi Kulíkové to je asi 250 tisíc korun za rok. Tajemník města Petr Mlčoch však neopomněl dodat: „Ještě máme další výdaje, které jsou skryté ve všeobecné zprávě. Zaměstnáváme totiž úřednici, která ty poplatky vybírá." Odry tak za péči o opuštěné psy vynaloží více peněz, než kolik jim přiteče do pokladny za vybrané poplatky za psy. Avšak po psech, kteří se volně pohybují po městě, musí často někdo uklízet, a páníčci to mnohdy nejsou.

To zdůraznil také zastupitel Vítězslav Korytář: „Hodně se pohybuju v centru města, kde je to šílené. Všude na chodnících je psí nepořádek, čímž však nechci naznačit, že by se měly poplatky za psy zvýšit." A poté dodal, že mu připadá vynaložená částka na opuštěné psy příliš vysoká. „Měli bychom zvážit, co jsou větší a co menší priority. Mně to přijde jako hodně peněz," řekl dále zastupitel.

Starosta města ještě uvedl, že se stává také to, že do Oder někdo přijede, vypustí psa z auta a zase odjede. Pes pak putuje do útulku, protože zákon neumožňuje nějaké jiné řešení. V útulku může přitom strávit i několik měsíců. Na příštím zasedání tak bude zastupitelům předložena zpráva o hospodaření útulku za loňský rok a z ní pak vyplynou případná další opatření.

A jakou částkou přispívají na provoz útulků ostatní města na Novojičínsku? Jindřich Lev, vedoucí odboru místního hospodářství a údržby majetku, Deníku sdělil, že město Studénka přispívá ročně na provoz tamního útulku částkou ve výši asi 150 tisíc korun. Do tamního útulku může být umístěno až 15 psů.

Město Kopřivnice na provoz psího útulku, jehož kapacita je okolo 50 psů, vynaloží zhruba půl milionu korun ročně.

Svůj vlastní útulek pro psy zatím nemá Nový Jičín, který tak potulné psy odváží do kopřivnického zařízení. Zde skončí maximálně 50 psů ročně a město na ně přispívá 250 tisíc korun. Nicméně novojičínská radnice chce v budoucnu vybudovat vlastní útulek. Mohl by stát v místní části Bludovice, kde chce město vykoupit pozemek od ministerstva obrany. Radní o tom budou rozhodovat v srpnu.