Lidé v Mořkově už zase dýchají čerstvý vzduch. K tomu se v nejbližší době připojí také čistější řeky a lepší životní prostředí. Po všech strastech, které si museli obyvatelé vesnice prožít při budování nové kanalizace, se konečně dočkají dokončení nových odpadních rozvodů.

Před rokem řešili zastupitelé Mořkova problémy s prašnými cestami a vydávali letáky, kde prosili obyvatele o shovívavost. „Zvýšila se prašnost, s obtížemi se pohybujeme okolo stavebních strojů. Dlouho jsme usilovali o to, aby nám Státní fond životního prostředí České republiky schválil dotaci na stavbu splaškové kanalizace. Chceme žít v čisté krajině, aby naše děti byly zdravé, aby se potoky znovu pročistily. Věřím, že všichni občané časem ocení nutnost a důležitost tohoto stavebního díla," vysvětlovala vloni výhody nové kanalizace starostka Ivana Váňová.

Dnes už se Mořkovští mohou těšit na brzké dokončení hlavní části odpadních rozvodů. „Kanalizace by u nás v Mořkově měla být dokončena příští týden. Hlavní část bude kompletně hotová, doděláváme ještě stavbu čerpací stanice," řekla starostka Mořkova Ivana Váňová.

Úspěšné zakončení stavby a možnost občanů připojit se do řádu však brzdí Životice u Nového Jičína, kde zatím stavitelé nedodělali hlavní část kanalizace. „Naše kanalizace je připravena k napuštění, zpomalují nás ale Životice, kde ještě není provedený úsek hlavního řádu, a tím pádem nemáme Mořkov kam napojit," vysvětlila starostka Mořkova. Záhy však dodala, že předpokládá a doufá v napojení obce do kanalizační sítě nejpozději v září.

Výstavba kanalizace ztěžovala v minulém roce hlavně dopravní situaci ve vsi. „Nápor je poměrně veliký. V průběhu pracovního dne tu projede zhruba čtyřicet autobusů, kromě toho tudy projíždějí všechna nákladní auta a osobní automobily," popsal vloni situaci v jedné z mořkovských ulic místostarosta Jiří Navrátil. V současné době už lidé projíždějí Mořkovem bez problémů. Dělníci zasypali rýhy, které byly v rozkopaných cestách, a v září silnice pokryjí asfaltem.

EVA ŘEHÁKOVÁ