Špatný technický stav trápí kapli sv. Martina v Nových Dvorech již několik let. Nyní se v jejím okolí konečně začalo něco dít.

Městu Bílovec se po dlouhém jednání podařilo získat do vlastnictví pozemek, na němž kaple stojí, a mohly začít práce, jež snad postupně povedou k její postupné záchraně. V minulosti to však měla kaple nahnuté. Dokonce padaly návrhy, aby byla zbourána.

Kolem svatostánku nyní dělníci budují odvodňovací příkop, který má zajistit odvod povrchových vod z jeho okolí a vést ke snížení vlhkosti zdiva objektu. Práce za 232 tisíc korun mají skončit do konce října.

Citlivý text se rodil dlouho

Nepřímo se osudem kaple zabývali na svém posledním zasedání také zastupitelé Bílovce. „Jednání s představiteli partnerského města Bad Neustadt o jejich přispění na opravu kaple v Nových Dvorech započala neoficiálně rodina Seligových, oficiálně pak vedení města v roce 2013," informoval zastupitel Norbert Nossek, jenž má na starosti partnerská města.

Na opravu podle něj přispějí jak původní obyvatelé Nových Dvorů, tak i zmíněné družební město. „Poskytnutí daru bylo vázáno na umístění pamětní tabulky. Naši bývalí zastupitelé však neschválili text, tudíž z darování částky na obnovu sešlo. Při návštěvě zástupců Bad Neustadtu v květnu došlo k upřesnění textu a k objasnění celé citlivé situace," doplnil zastupitel Nossek.

Partnerské město nakonec celou situaci pochopilo a text byl změněn. Na cedulce bude nápis v češtině a v němčině ve znění: „V duchu smíření a přátelství si připomínají bývalí a dnešní obyvatelé Bílovce (kdysi Wagstadtu) společně oběti války a bezpráví."

Cedule bude na hřbitově

Bílovecké však překvapilo, že cedulka nemá být umístěna na kapličce, ale němečtí partneři si přejí, aby byla na hřbitově v Bílovci. „Obešli jsme hřbitov a v levé zadní části, v rohu, je takový památníček, kde jsou snad ještě nějaké oběti z první světové války, tak jsme se domluvili, že by ta tabulka mohla být pod tím," uvedl Norbert Nossek.

Zastupitelé pak schválili znění nápisu i umístění tabulky na hřbitově.