Problematika městské hromadné dopravy není na novojičínské radnici žádná novinka a opakovaně ji řeší zdejší radní i zastupitelé.

Autobusy MHD už najezdily po silnicích Nového Jičína miliony kilometrů a je nutné obměnit vozový park.

Jeden autobus však vyjde na několik milionů korun a další nemalé peníze spolkne samotný provoz MHD. Letošní rozpočet města počítá s částkou přes čtyři a půl milionu korun. V budoucnu by mohl veřejnou dopravu převzít od technických služeb soukromý dopravce.

Jeden autobus stojí čtyři miliony

„Autobusy už mají po životnosti, mají najeto spoustu kilometrů. Museli bychom koupit čtyři autobusy a cena jednoho je přes čtyři miliony, takže to je šestnáct milionů, a dotace nejsou," potvrdil aktuální situaci na zastupitelstvu místostarosta Nového Jičína Pavel Rozbroj.

Ten zde zároveň představil jedno z možných řešení v režii Moravskoslezského kraje.

„Kraj soutěží dopravní obslužnost. Už se tak stalo na Jablunkovsku a Třinecku, kde to vyhrála ČSAD Vsetín, nikoliv Arriva. Příští rok bychom měli být na řadě my, Kopřivnicko a Novojičínsko, a my chceme, aby se přitom současně soutěžilo i o městskou hromadnou dopravu. Mělo by to být levnější a transparentnější," vysvětlil místostarosta s tím, že by měly být zachovány všechny čtyři dosavadní linky MHD v Novém Jičíně.

Není to však jediná varianta, momentálně jsou na stole dvě až tři. „Ještě je možnost, že bychom my oslovili firmy, které provozují dopravní obslužnost. Rozhodnutí by mělo padnout do listopadu," poznamenal starosta Jaroslav Dvořák.

MHD dnes zdarma

Tak či tak, lidé využívající MHD o svou službu nepřijdou a zrovna dneska ji mohou využívat zcela zdarma. 

Radnice se v rámci Evropského týdne mobility 2015 připojila k mezinárodnímu Dni bez aut. Možnost bezplatného cestování autobusy MHD má přimět motoristy, aby alespoň v tento den nechali svá auta doma.

„Nový Jičín tak chce poukázat na přijatelnější způsoby dopravy a podpořit omezování automobilismu zejména v centru města. Chceme motivovat občany, aby se dopravovali do města ekologickým způsobem na kole, pěšky, městskou hromadnou dopravou," uvedla za organizační tým Ivana Petruchová z odboru majetku, rozvoje a investic.

Do 24:00 hodin řidiči v autobusech budou vydávat takzvané „nulové jízdenky".

„Chceme získat přehled o počtu osob, které této možnosti využily," vysvětlila Petruchová.

Do práce dnes pěšky, na kole či hromadnou dopravou zamířili i někteří úředníci z kopřivnické radnice. Akcí tak vyvrcholí Týden mobility.