Skutečnost, jestli na štramberském kopci zvaném Kocvínek kdysi opravdu stála městská šibenice, dnes už asi těžko někdo potvrdí. Co je ale jisté, je to, že zanedlouho by na tomtéž místě měla stát zbrusu nová kaplička, která rozšíří nabídku města Štramberka pro turisty.

Nedaleko Trúby

Kaple by měla vyrůst nedaleko hlavní dominanty města, Štramberské Trúby, v místě zvaném Kocvínek. Stavbu chce realizovat tamní podnikatel Pavel Šmíra, který ve městě již několik let investuje do záchrany tamních památných objektů. Také kaplička má podle prvních informací odkazovat na tradiční štramberskou dřevěnou architekturu.

K umístění kaple bylo vybráno místo, kde podle starých štramberských pověstí stávala kdysi šibenice. „Podle dochovaných historických pramenů ale Štramberk zřejmě šibenici nikdy neměl… Co naopak víme zcela jistě, je to, že se v těchto místech těžil kámen," okomentoval pověst Jan Štěpánek ze společnosti Šmíra Print s tím, že právě v místě, kde těžba kamene kdysi vytvořila jakousi plošinu, bude stát nová kaple.

Tradiční roubená architektura

„Půjde o menší roubenou kapličku, která bude svým materiálem a provedením odkazovat na tradiční štramberskou roubenou architekturu," nastínil vzhled sakrální stavby Jan Štěpánek a pokračoval: „V přízemí kaple plánujeme umístit oltář a ve vyšší zvonicové části pak zvonec. Ke kapličce by v budoucnu mělo navíc vést zastavení křížové cesty."

Nejen samotná výstavba objektu by měla do Štramberka přilákat nové návštěvníky. Také na pozemcích poblíž kaple by v budoucnu mělo být živo. Podle plánů podnikatele Pavla Šmíry by se tam mohly pást ovce a vzniknout by tam měla malá salaš. Návštěvníci města by se tak mohli podívat na tradiční beskydský chov nebo na výrobu sýrů a město by mohlo získat další atrakci, zejména pro rodiny s dětmi.

K TÉMATU

Hlavní atrakce města, Štramberská Trúba, je stále v obležení stavbařů, již rekonstruují sousedící Jaroňkovu útulnu. Práce načas zcela omezily provoz dominanty. „Upozorňujeme, že z důvodů provádění stavebních prací neslučitelných s dalším provozem věže Trúby je věž od 14. března až do odvolání úplně uzavřena. Areál hradu však zůstává dále zpřístupněn a v provozu," upozorňuje tým štramberského hradu s tím, že jak bude areál v provozu od začátku nového měsíce, se zatím bohužel neví. Nicméně veškeré novinky se objeví na internetových stránkách Trúby.