Digitalizace je pojem, který pomalu, ale jistě stíhá všechna kina v republice. Jde o to, že dosud se filmy předávaly do kin v analogové formě, tedy v klasických cívkách. Nové filmy však již jsou, a nadále i budou zapisovány digitálně a staré projektory je nebudou schopné přečíst.

To je scénář, který mohl potkat také Bílovec. Zastupitelé však na svém 6. zasedání, které se uskutečnilo v červenci, rozhodli, že kino padnout nenechají, a mu tak schválili finanční dotaci ve výši 2,6 milionu korun. Dalších 600 tisíc korun poskytl Státní fond podpory a rozvoje české kinematografie.

V prosinci se dala vybraná firma do práce. Natáhlo se nové plátno, které do Bílovce dorazilo z Francie a bylo vyrobeno na míru. Práce se týkaly také promítací kabiny i samotné projekční techniky. V polovině prosince bylo vše připraveno na promítání.

Jak už bylo předestřeno, první 3D film viděli bílovečtí obyvatelé na Nový rok. Tím filmem byl rodinný snímek Spy Kids, který byl pro rodiče s dětmi zcela zdarma. „Ve tři hodiny jsme měli šedesát jedna lidí a přišel taky pan starosta a večer, kdy jsme promítali podruhé, přišlo sto dvacet čtyři lidí,“ zmínil se provozovatel kina Josef Jermář.

Změna promítání se zatím nechystá, kino bude zřejmě otevřeno ve stejné dny jako dosud. „Čtvrtek, pátek, sobotu, neděli udržím. Když bude premiéra filmu v CineStaru, tak nasadím další představení,“ dodal Jermář. Co se týče ceny vstupného, tam nastaly změny. Na představení ve 3D už zájemci zaplatí 129 korun. „Jinak to ale bude do osmdesáti korun. Záleží na tom, jakou cenu nasadí distributor,“ uzavřel provozovatel.

A na jaké filmy ve 3D si mohou Bílovečtí zajít ještě v tomto měsíci? Například 7. ledna se hraje horor Černá hodina a v sobotu 21. ledna Auta 2.