Měsíc březen je už tradičně nazýván měsícem čtenářů. Knihovny po celé republice nezahálejí a připravují pro své čtenáře spoustu zajímavých akcí. Nejinak tomu je i v knihovnách na Novojičínsku. Motto letošního ročníku je více než příznačné: S námi jen all inclusive!

V městské knihovně v Bílovci odstartoval měsíc čtenářů výstavou fotografií a textů Evy Nádvorníkové s názvem Z králičí perspektivy, která tam bude k vidění po celý březen. Knihovna ještě chystá na 25. března autorské čtení z kontroverzní knihy Kalvárie spisovatelky Petry Braunové. Čtení svými písničkami doprovodí herečka Jitka Smutná. Jen o den později v 15.30 hodin bude slavnostně zakončen druhý ročník literární soutěže Bílovecké záhady. „Slavnostního ukončení a ocenění nejlepších prací soutěže, kterou vyhlásila základní škola Komenského ve spolupráci s nakladatelstvím Grada, se zúčastní spisovatelka Zuzana Pospíšilová, která je členkou poroty," slibují v bílovecké knihovně. Malí spisovatelé letos vymýšleli pohádky na téma Strašidla z barevných popelnic.

Také knihovna Příbor chystá hned několik akcí. „12. března v 16 hodin začne Hodinka s knihou. Jedná se o čtení z knihy Martiny Drijverové Domov pro Marťany. Kniha je vhodná pro děti od 5 do 8 let a zveme též rodiče i prarodiče," informovala o jedné z akcí vedoucí knihovny Silvie Bahnerová, která dále prozradila, že o den později chystají v knihovně akci s názvem Internet pro seniory začátečníky a třeba 19. března se uskuteční přednáška Martina Ondráška o tom, jaké to je být chirurgem v Kazachstánu.

Zkrátka nepřijdou ani čtenáři v Novém Jičíně. Příští týden se tam uskuteční tradiční březnový kurz základů práce na počítači, který je určený především pro seniory. V novojičínské knihovně chystají také řadu přednášek. 12. března je na programu cestopisná přednáška s projekcí o Bajkalu a 19. března proběhne přednáška s názvem Jaký význam má pro nás rok 2013 a co nám přinese nového do života.

Ani čtenáři v Kopřivnici se nebudou nudit. Na 11. březen tam připravují cestopisnou besedu Pacifická Kanada, 19. března si budou moct všichni v dětském oddělení vyrobit záložku do knih a 26. březen bude patřit přednášce o aromaterapii Vůně jako lék. V rámci Března, měsíce čtenářů byl také vyhlášen Národní týden trénování paměti, do kterého se už posedmé připojí i kopřivnická knihovna. Pro všechny zájemce bude ve středu 13. března od 9 hodin přednášet Lucie Kazlepková.

Frenštátská knihovna chystá na 20. března besedu s Táňou Kubátovou, autorkou románů pro ženy, do Studénky zase 14. března přijede besedovat spisovatel Arnošt Vašíček. Do akce se zapojily také knihovny v Odrách a ve Fulneku.