Nový Jičín Petr a Aneta spolu chodí dva roky, když se dívka zamiluje do Marka. To Petr nedokáže překousnout, a tak Anetu pomluví na facebooku, kde na svém profilu zveřejní video z jejich společného milování a ještě ji zesměšní. To stačí k tomu, aby dívku její okolí odsoudilo. Aneta situaci neunese a pořeže si žiletkou zápěstí, čehož si všimne spolužák Marek a oznámí to třídní učitelce. Aneta jí řekne, co se stalo. O několik dnů později Petrovu iniciativu začne zkoumat policie, která jej obviní z trestného činu kyberšikany.

Tento příběh se stal, naštěstí jen na papíře v podobě fotokomiksu, který vymysleli studenti prvního ročníku oboru Zdravotnický asistent na Mendelově střední škole v Novém Jičíně. Ti za svůj „projekt" získali hlavní cenu v soutěži Stop kyberšikaně, kterou vyhlásila brněnská společnost Sodat.

O účasti v soutěži rozhodla náhoda

„Jen tak jsme už dříve zkusili udělat nějaký komiks, a docela se to povedlo, tak jsme si s Martinem řekli, že kdyby byla nějaká soutěž, zkusíme se přihlásit. Shodou náhod jsme si druhý den všimli na nástěnce, že je vyhlášena soutěž, tak jsme se zapojili," uvedl Dominik Petrželka, jenž společně s Martinem Orságem stojí za scénářem a režií dílka.

„Nebylo na to moc času, dali jsme to dohromady asi za dva týdny. No a tu soutěž jsme vyhráli," doplnil kolegu Martin Orság. Facebook je podle něj dobrý nástroj ke sdělování informací na dálku. „Lidi si ale musejí dávat pozor na to, co tam dávají, protože je to docela nebezpečné," upozornil Martin Orság.

Autoři měli několik verzí a vybrali tu, která se jim zdála nejlepší. „Sehnali jsme spolužáky a pustili se do focení," přiblížil vznik projektu Dominik Petrželka.

Dominik Petrželka zastává názor, že na Facebooku by se nemělo urážet, protože se to může proti autorovi snadno obrátit.

Hlavní roli komiksové Anety ztvárnila Tereza Malchárková. Ta se domnívá, že příběh jaký si prožila jen naoko, by se určitě mohl stát i ve skutečnosti. „Osobně mám na Facebooku všechno zabezpečené," ubezpečila dívka.

Kluka, který se za svou pomstu dostal až před policejního vyšetřovatele, si zahrál Tomáš Pecold. S rolí „záporáka" prý neměl problém. „Oslovili mě, tak jsem to vzal," pousmál se mladík, jenž, stejně jako ostatní členové osmičlenného studentského týmu, kteří se na komiksu podíleli, má svůj profil na Facebooku. Podobnou zkušenost, o jaké vypovídá jejich komiks, ale nikdo z nich nezažil, ani o ní ve svém okolí neslyšel.

„Jsem velmi hrdá na naše studenty a věřím, že v tomto užitečném projektu ještě budou pokračovat a budou jej propagovat," neskrývala radost z úspěchu ředitelka školy Renata Važanská. Sama považuje problematiku sociálních sítí za vážné téma. „Nedotýká se jen studentů, ale dnes již také žáků základních škol, a o to je to závažnější, protože rodiče vždy nemohou kontrolovat, co jejich děti dělají," uvedla Renata Važanská. Ta zároveň poznamenala, že mladí lidé si ani nemusejí uvědomit, že je někdo v danou chvíli prostřednictvím sociální sítě zneužívá.

Projekt využije i policie

Radost z úspěchu měla i třídní učitelka Miroslava Hermanová. „Je to má třetí třída a musím říci, že tato třída mi nějak přirostla k srdci. Jsou vnímaví, citliví a takoví akční. Pořád vyhledávají nějaké aktivity a soutěže, ze kterých mají užitek nejen oni, ale i ostatní," řekla Miroslava Hermanová.

Aktivitu studentů přivítali i policisté. „Ten projekt má smysl a bylo by škoda jej nevyužít. Vyčlenili jsme několik termínů přednášek o patologických jevech prostřednictvím internetu, a jedním z nich je právě kyberšikana. Chceme, aby s námi studenti na těchto besedách spolupracovali a svůj projekt představili i dalším mladým lidem," sdělil novojičínský okresní policejní mluvčí Zbyněk Tomšík. Ten potvrdil, že případy trestné činnosti, která se děje prostřednictvím internetu či mobilních sítí, se Novojičínsku nevyhýbají.