Dlouhé přechody pro chodce jeden téměř třicetimetrový je nejdelší v Novém Jičíně budou nejpozději v listopadu u frekventované křižovatky, v jejíž blízkosti je hned několik škol, minulostí. Přibudou zelené ostrůvky i osvětlení, zároveň se však zúží pro řidiče široké bulváry. Podle vyjádření radnice nevyhovuje křížení silnic v historickém centru požadovaným technickým parametrům ani podmínkám bezpečnosti provozu.

„Úprava frekventované křižovatky je dalším krokem projektu Bezpečně do škol, který jsme spustili na konci loňského roku, a který má zajistit zvýšení bezpečnosti účastníků dopravy v Novém Jičíně. Dosavadní dispoziční řešení křižovatky nevyhovovalo účastníkům silničního provozu ani dopravním policistům," řekl starosta města Jaroslav Dvořák. Faktem je, že především přechod od tiskárny ke „zdravce" byl jak pro chodce, tak i pro řidiče velice nepřehledný a dlouhý. Měřil přesně osmadvacet metrů. Situaci v dopravě komplikovala i přilehlá parkoviště. „Kvůli zvýšení bezpečnosti chodců se budují nové přechody. Ty budou dlouhé sedm metrů. K jejich zkrácení pomůže vybudování zelených ostrůvků," uvedl Petr Bittner z odboru majetku, rozvoje a investic novojičínské radnice.

Práce na měsíc

Stavební úpravy za 1,2 milionu korun probíhají za plného silničního provozu. „Ten je řízen provizorním dopravním značením. Rekonstrukce křižovatky by měla skončit na přelomu října a listopadu," doplnila mluvčí města Marie Machková.

Projekt Bezpečně do škol se týká v Novém Jičíně více lokalit, ale největší diskusi dosud vyvolal návrh dopravních úprav před školami v ulici Komenského. V příštím roce zde dojde mimo jiné k zjednosměrnění ulice a k omezení parkování. To se dotkne především zde bydlících občanů, kteří budou mít před svým domem zaparkované automobily. Každé ráno ve všední den je budou muset od sedmi do osmi hodin ráno přeparkovat, aby zde mohli rodiče pohodlně zastavit a vysadit své potomky mířící na začátek školního vyučování. Místní to nesou nelibě, a dokonce na radnici poslali petici. Se změnami v projektu se však ani přesto nepočítá.