I přesto, že město vypsalo nabídkové řízení na nového provozovatele městské perly již v polovině ledna letošního roku, nakonec se ho podařilo najít až v září. S Novým Jičínem podepsal smlouvu belgický podnikatel Luc Bobbaers.

„Jsem rád, že se nám podařilo najít nájemce a Hotel Praha opět začne fungovat. Převzetí této kulturní památky od kraje bylo velkým riskem, který byl však absolutně nevyhnutelný. Nechat chátrat tuto secesní perlu v centru města jsme si prostě nemohli dovolit. Udělali jsme odvážný krok, ale jsem přesvědčen, že správný," řekl starosta Nového Jičína Jaroslav Dvořák.

A jak vypadá nová smlouva? Je na dobu devíti let s možností prodlužování se vzestupným nájmem.

Jak přesně, rozvádí starosta: „První rok zaplatí podnikatel za nájem 270 tisíc korun, v dalším roce 360 tisíc korun a po dvou letech, kdy se město zavázalo, že sníží energetickou náročnost objektu o 20 procent, to bude 480 tisíc korun. Navíc se pan Bobbaers zavázal do hotelu významně investovat. Například v roce 2014 to bude 1,75 milionu korun."

V pátek 1. listopadu se otevře kavárna s restaurací, hotelová část se dočká o něco později. Podle informací z radnice se hosté mohou těšit na regionální i evropskou kuchyni a především návrat k vídeňskému kavárenskému stylu, hudební programy a debatní večery. „Věřím, že se z Hotelu Praha zase stane vyhledávané kulturní a společenské centrum," zdůraznil starosta Dvořák.

Novojičínská kulturní památka v centru města se letos dočkala od města dárku v podobě nových oken a také instalace termo ventilů na topení, neboť energetická náročnost velkého objektu se v minulosti značně promítla do nákladových položek.

Z radniční kasy do budov Hotelu Praha putovalo téměř dva a půl milionu korun a mimo jiné se podařilo energeticky oddělit historickou část od přístavby.

„Do roku 2017 bude náš podíl na investicích činit asi 3,5 až 3,7 milionu korun. Příjmy z budov za letošní první pololetí dosáhly 190 tisíc korun," doplnil starosta s tím, že je snaha získat na rekonstrukci dotaci.