O žádosti Kopanských se hovořilo na posledním zasedání frenštátského zastupitelstva. „Oni ten objekt chtějí do správy. Pro tyto účely zaregistrovali občanský spolek a jsou připraveni se o to starat. Měli jsme několik setkání, kde prezentovali svůj záměr," uvedla starostka Frenštátu pod Radhoštěm Zdeňka Leščišinová a dodala, že osobně je určitě pro. „To, že dnes mají občané zájem se starat o obecní majetek a chtějí na něm dělat dobrovolně, je ojedinělé. Ta aktivita je chvályhodná," poznamenala starostka.

Blíže k tomu sdělil Vít Stavárek, jeden z obyvatel Kopané. „Máme trochu povinnost se o tu školu starat. Naši předkové to postavili během jednoho roku, a to v době, kdy neměli ani elektřinu. Ručně na tu školu udělali asi sto padesát tisíc cihel," upozornil Vít Stavárek a připomněl, že stavba školy začala na jaře 1908. Loni v prosinci škola slavila 105 let. „Jsme povinni se o to starat, nechceme dopustit, aby ta škola přišla k zániku nebo aby byla prodána a my bychom tam viděli nějakého podnikatele, který by tam něco prováděl," řekl dále Vít Stavárek.

Depozit se má vystěhovat

Škola potřebuje nutnou opravu střešní konstrukce, na kterou již město uvolnilo 600 tisíc korun. „Požádal bych znovu Muzeum Rožnov, které mi vyšlo vstříc a slíbilo, že by zajistili opravu dřevokonstrukce i konzervaci a natření štítů," doplnil Vít Stavárek s tím, že mnoho věcí by si členové spolku udělali sami. Nedávno zvolený předseda nově vzniklého Spolku důchodců a přátel školy, Zdeněk Šmajstrla, pro Novojičínský deník doplnil, že již také oslovili rožnovské muzeum, které mělo v objektu depozit. Tomu totiž v červnu končí nájemní smlouva. „Chtěli bychom, aby se vystěhovali už v květnu, aby se na tom mohlo dělat," vysvětlil Zdeněk Šmajstrla.

V objektu bývalé školy na Kopané, části Frenštátu pod Radhoštěm, naposledy fungovala školka, ta je ale od roku 2002 zavřená. V roce 2009 přišla skupina obyvatel Kopané s inciativou, aby se znovu otevřela, že by ji mohli využívat také rodiče dětí ze sousedních Trojanovic.

Město ale nevyhovělo. Kopanští nyní přišli s novou iniciativou, neboť mají obavy z prodeje bývalé školky. „Je pravda, že v minulosti ten objekt figuroval mezi objekty nevyužitými, které by se mohly prodat. Od toho jsme ale ustoupili, protože jsme viděli váš eminentní zájem," sdělila starostka Zdeňka Leščišinová. Místostarosta Pavel Mička se také uznale vyjádřil k této iniciativě Kopanských. „Toho by si měli všimnout všichni, kdo chodí s nataženou rukou v duchu: Dejte nám peníze, my se budeme bavit," řekl Pavel Mička.

Podle předsedy zmíněného spolku, Zdeňka Šmajstrly, by objekt sloužil zejména jako klub důchodců.