Dnešní přemíra automobilů trápí kdejaké město a obec, Novojičínsko nevyjímaje. Zatímco některá města již problémy s parkováním a hustou dopravou vyřešila, jiná se s tímto problémem stále potýkají. Kopřivnice bude klidnějšímu životu zase o krok blíže.

Tamní radnice se totiž rozhodla vypořádat s problémy souvisejícími s automobilovou dopravou na jednom z nejstarších sídlišť. „Při stavbě sídliště Korej před mnoha lety se nepočítalo s dnešní mírou automobilizace. Ve snaze vyjít vstříc požadavku občanů na zvýšení počtu odstavných míst v této lokalitě plánujeme na letošní rok vybudování šikmých parkovacích stání v Sadové ulici a další změny parkování související se zjednosměrněním vybraných komunikací," nastínil plány Richard Petr z oboru rozvoje města s tím, že úpravou a doplněním dopravního značení dojde také k legalizaci odstavování vozidel, které v současné době parkují v rozporu s platnými předpisy.

Maximální rychlost 30 km/h?

Jak by to na Koreji mělo nově vypadat? V první řadě by měl být tamní silniční provoz plynulejší a bezpečnější. Město má v plánu, stejně jako například na největším kopřivnickém sídlišti Sever, omezit povolenou rychlost, zakázat vjezd nákladních aut a zjednosměrnit některé ulice. Obyvatelé Koreje by tyto změny přivítali. „Vzhledem k počtu dětí, které si tady hrají, si myslím, že by tudy měla auta projíždět maximálně třicítkou," myslí si paní Alena, jež na Koreji léta žije. Podobný názor mají také na radnici, kde jsou seznámeni s nedostatečnými parkovacími místy, ale i s neustále narůstající bezohledností některých řidičů: „Z bezpečnostních důvodů plánujeme na celém sídlišti a v přilehlých ulicích zavést zónu s maximální povolenou rychlostí třicet kilometrů za hodinu a zákaz vjezdu nákladních vozidel kromě dopravní obsluhy," podpořil názor paní Aleny Richard Petr.

Všichni ti, které změny na nejstarším kopřivnickém sídlišti Korej zajímají, by si neměli nechat ujít radnicí naplánované veřejné setkání, které se uskuteční za necelé dva týdny. „Zajímá nás, co si lidé myslí a jak se na změny dívají ti, kterých se bezprostředně týkají. Proto se s takovými záležitostmi téměř vždycky snažíme veřejnost nejdříve seznámit. Mnohdy to přinese zajímavé podněty, které znají jen ti, kteří v dané oblasti žijí," vysvětlil důvod setkání naplánovaného na úterý 18. března od 15.30 hodin v konferenční místnosti městského úřadu starosta města Kopřivnice Josef Jalůvka.