Ti, kteří v posledních týdnech zamířili na rybský hřbitov, i ti, jež novojičínskou obcí pouze projíždějí, si zcela jistě nemohli nepovšimnout, že je tamní svatostánek v obležení stavařů. Kostel Povýšení sv. Kříže se po letech konečně dočkal nové střechy.

Podle mnohých obyvatel i samotného vedení obce již bylo na čase, neboť poslední velká rekonstrukce objektu se uskutečnila před několika desítkami let.

„Náš kostel byl naposledy rekonstruován před více než šedesáti lety, a zrovna ona střecha si důkladnou opravu opravdu zasloužila," přiznala starostka obce Marie Janečková. Rekonstrukci má na svědomí Římskokatolická farnost Rybí, jež se do kostela chystá investovat více než dva miliony korun.

„Na záchraně památky se podílí příspěvkem ve výši dvě stě tisíc korun také společnost RWE GasStorage, která provozuje, i na území naší obce, podzemní zásobník plynu.

Na obnovu památky přispělo dále částkou sto padesát tisíc korun ministerstvo kultury z programu obnovy kulturních památek prostřednictvím obcí s rozšířenou působností, a konečně se naše farnost uchází o získání finanční podpory z evropských fondů, ovšem výsledek v těchto dnech ještě neznáme," sdělila starostka Janečková.

Se stavebními akcemi se v obci o prázdninách „roztrhl pytel". Pracuje se na chodníku, výstavbě čističky a dalších věcech. Přestože práce do jisté míry omezují život obyvatel, většina s nimi souhlasí.

„To, co se děje u nás, by mělo být v každé obci. Pak by to v naší zemi vypadalo jinak. Vždycky se pozitivně projeví, když se lidé o místo, kde bydlí, starají," podělila se o svůj názor paní Božena a dodala: „Jsme hrdí, že i když nejsme velká obec, tak to u nás žije."