„Funkce krajského koronera se osvědčila. Pozitivní ohlasy na včasnost dojezdu, odbornost a přístup k pozůstalým máme jak ze strany pozůstalých, policie, tak i od personálu zdravotnických zařízení a ústavů," hodnotí Vratislava Krnáčová, vedoucí odboru zdravotnictví Krajského úřadu Moravskoslezského kraje.

Více výjezdů

Do konce loňského roku vyjel krajský koroner k ohledání těl celkem 1629krát.

„Je to více, než jsme předpokládali, proto kraj uhradil i vyšší náklady," uvedla Krnáčová s tím, že původní předpoklad byl patnáct set výjezdů a na tento počet také byla kalkulovaná částka dva miliony korun. Za výjezdy navíc tedy kraj za tuto službu připlatil městské nemocnici 365 tisíc korun.

Na základě pozitivních zkušeností proto už v loňském roce začal kraj, jako zřizovatel, připravovat vyhlášení nové veřejné zakázky. Tentokrát do konce roku 2016, v objemu osm milionů korun.

„S těmito náklady počítá rozpočet kraje na rok 2015, i v rozpočtovém výhledu na rok 2016 jsou finance na tuto službu zajištěny," podotkla Krnáčová.

Jak vysvětlila, vzhledem k velikosti zakázky a její složitější a delší přípravě se nepodařilo plynule navázat. Proto období, než bude do funkce uveden koroner nový, překlene ten stávající ostravská městská nemocnice.

Přihlášky do výběrového řízení mohou uchazeči zasílat do 26. ledna. A podá ji i dosavadní koroner městská nemocnice.

„Určitě. Zpracovával jsem podklady," potvrdil Tomáš Nykel, který funkci krajského koronera do konce roku zaštiťoval. Kdo jím bude v následujícím období, bude známé, pokud vše půjde dobře, nejdříve v polovině února.