Na začátku akce „Děkujeme, odcházíme“ podalo v osmi krajských nemocnicích a Městské nemocnici Ostrava výpovědi 580 lékařů. V příštím týdnu je nejspíš stáhnou.

„Je to dobrá zpráva pro nás všechny, zvítězil rozum nad emocemi. Předpokládám, že lékaři v našem kraji začnou stahovat své výpovědi. O tom bych chtěl v pondělí 21. února jednat se zástupci krajského Lékařského odborového klubu,“ konstatoval moravskoslezský hejtman Jaroslav Palas.

Výpovědi stáhnou

Potvrdil to i šéf LOK v Moravskoslezském kraji Martin Sedláček. Odhaduje, že výpovědi stáhne většina lékařů, část jich ale opravdu odejde. Našli si práci jinde. „Těžko se odhaduje, kolik lékařů odejde. Mohlo by jít o desítky. Vím, že třeba jen v naší havířovské nemocnici výpověď nestáhnou tři. Našli si zaměstnání buď v zahraničí, nebo u jiných zřizovatelů nemocnic v Česku, kde budou mít i po slíbeném zvýšení platů stále lepší podmínky,“ řekl Sedláček. Míní, že pokud bude splněno vše, na čem se lékaři s ministerstvem zdravotnictví dohodli, mohly by se do dvou let poměry ve zdravotnictví posunout k lepšímu. Akce Děkujeme, odcházíme minimálně přispěla k tomu, že se mladí nastupující lékaři nebudou po dokončení školy a priori chtít uplatnit v zahraničí. O což dneska usilují,“ konstatoval Sedláček.

Další jednání

S vedením kraje chce jednat o dalších možnostech navýšení platů lékařů z krajského rozpočtu.

Zástupci LOK jsou podle Sedláčka ochotni diskutovat i o racionalizaci zdravotní péče v kraji. „Počítá se s námi, hejtman slíbil, že dostaneme k prostudování výsledky auditu krajských nemocnic. Chceme o tom debatovat. O eventuálním sloučení krajských nemocnic pod jednu příspěvkovou organizaci jsme ještě nemluvili. Ale například hromadné nákupy a výběrová řízení jsou velmi rozumná věc,“ řekl Sedláček.

Ředitel Městské nemocnice Ostrava Jan Zháněl neví, kolik lékařů z nemocnice opravdu odejde. „Ukáže se to v následujících dnech. Myslím si, že by ale mohli zůstat všichni,“ reagoval Zháněl. Připomněl, že kromě peněz, které dostanou lékaři fifejdské nemocnice přidány na základě dohody s ministrem zdravotnictví, si polepší i ze zdrojů nemocnice. „Na základě dřívějšího rozhodnutí si ti lékaři, kteří nezpochybnili pracovněprávní vztah s nemocnicí, od ledna polepšili o tisícikorunu, od března se jim plat navýší o další stejnou sumu. A to platí stále, bez ohledu na akci Děkujeme, odcházíme,“ tvrdí Zháněl.

Šéf LOK v této nemocnici Tomáš Rusnok míní, že většinová vůle lékařů je zůstat. „Pokud lékaři odejdou, bude jich maximálně kolem deseti,“ odhaduje Rusnok. Potvrdil, že příkaz ředitele o navýšení platů je schválen. „Měli bychom tu částku dostat. Teď je nutné s vedením nemocnice řešit ještě velké množství přesčasových hodin,“ podotkl Rusnok.